Litanie van Sint-Jozef met zeven aanroepingen uitgebreid

De Congregatie voor de Goddelijke Eredienst heeft zaterdag de gebedslitanie voor de heilige Jozef met zeven nieuwe aanroepingen uitgebreid.
03/05/2021 - 12:58
Sint-Jozef
Sint-Jozef © VaticanNews

De Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Bediening van de Sacramenten heeft ter gelegenheid van het feest van Sint-Jozef Arbeider op 1 mei zeven nieuwe aanroepingen (invocaties) toegevoegd aan de Litanie voor de Heilige Jozef. De nieuwe aanroepingen zijn sterk verscheiden en afkomstig uit pauselijke teksten. De aankondiging gebeurt naar aanleiding van het Jaar van de Heilige Jozef dat in december vorig jaar door paus Franciscus werd uitgeroepen en parallel met het Amoris Laetitia-jaar van het Gezin wordt gevierd. Paus Pius IX riep de heilige Jozef op 8 december 1870 uit tot beschermheer van de universele Kerk. Een litanie is een gemeenschappelijk gebed waarin zorgen of een reeks aanroepingen met antwoorden worden uitgesproken. De Litanie van Sint-Jozef dateert van 1909.

Dit zijn de zeven nieuwe aanroepingen:

Custos Redemptoris (bewaarder van de Verlosser)
Serve Christi (dienaar van Christus)
Minister salutis (helper van het heil)
Fulcimen in difficultatibus (steun in moeilijkheden)
Patrone exsulum (patroon van de ballingen)
Patrone afflictorum (patroon van de bedroefden)
Patrone pauperum (patroon der armen)

Volgens de brief van de congregatie aan alle bisschoppenconferenties wereldwijd moeten de nieuwe aanroepingen de liefde voor deze grote heilige bevorderen en een aanzet geven om zijn deugden en zijn energie na te volgen.

Lees de nieuwe litanie (in het Latijn).

Bron: I.Media/Katholisch.de