Lourdes is voortaan een nationaal heiligdom

Door de wijziging van het statuut krijgen de Franse bisschoppen meer zeggingskracht, maar ook de mogelijkheid tot financiële steun.
27/02/2021 - 15:31
Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes © Philippe Keulemans

De Franse bisschoppen hebben op hun verjaarsoverleg met de goedkeuring en afkondiging van de canonieke statuten van Lourdes het bedevaartsoord tot nationaal heiligdom verheven. Na de diocesane erkenning van de Mariaverschijningen aan Bernadette Soubirous was het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes al eerder een diocesaan heiligdom geworden.

Al op het najaarsoverleg in november 2020 had de Franse Bisschoppenconferentie (CEF) groen licht gegeven om Lourdes tot nationaal heiligdom te verheffen. Maar dat plan moest nog door Rome, meer bepaald door de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie, worden goedgekeurd. Op 19 januari kwam van voorzitter mgr. Salvatore Fisichella van die raad, een brief met een nihil obstat. Op 17 februari werden dan de canonieke statuten gepubliceerd in het CEF-bulletin. Ze werden met terugwerkende kracht vanaf 11 februari (de verjaardag van de eerste Mariaverschijning aan Bernadette) van kracht.

Door de wijziging van het statuut verandert er voor pelgrims nauwelijks iets. Maar dankzij de aanpassing krijgen de Franse bisschoppen meer inspraak in het bestuur van het bedevaartsoord. Voortaan wordt ook de rector van Lourdes benoemd door de Permanente Raad van de CEF, op voorstel van de bisschop van Tarbes-Lourdes, die verantwoordelijk is voor het heiligdom. De Franse bisschoppen benadrukken dat de internationale roeping van het heiligdom onverkort behouden blijft. Een ander alternatief was om Lourdes uit te roepen tot internationaal heiligdom. Dat zou dan concreet betekend hebben dat het rechtsreeks vanuit Rome zou bestuurd worden.

Bron: CEF/Vaticannews.va