Mag ik een entreekaartje voor de kerstviering?

Ondanks het dalende aantal praktiserenden vallen mooi verzorgde kerstvieringen nog altijd bijzonder goed in de smaak, ook bij randkerkelijken.
12/12/2018 - 12:51
kerstversiering
kerstversiering © Pixabay

De drukbezochte kerstavonddiensten van een protestantse parochie in het Duitse Essen kunnen dit jaar alleen met een (gratis) toegangskaartje bijgewoond worden. Dat is noodzakelijk uit veiligheidsoverwegingen, verduidelijkt Christiane Imhof, plaatsvervangend voorzitter van de gemeente in Essen-Haarzopf. Ook elders in Duitsland zijn voor het bijwonen van kerstvieringen entreekaartjes intussen almaar vaker noodzakelijk. Volgens voorgangster Tabea Meyer zijn de reacties op de opmerkelijke maatregel overwegend positief. Christiane Imhof nuanceert: Maar sommige gemeenteleden hebben aangekondigd dat zij de beslissing naast zich neerleggen. Dat stemt mij triest. Wij willen slechts iedereen de kans geven om op kerstavond of kerstdag een van de vier kerstdiensten mee te maken.

De kerk staat voor de uitdaging om de kwaliteit van de normale erediensten te blijven verzekeren. Martin Stuflesser

Almaar meer parochies beseffen dat de mooie vieringen van Kerstmis en Pasen de kans bieden om gelovigen de weg naar de wekelijkse kerkdienst te helpen herontdekken. Volgens liturgist Martin Stuflesser zijn niet alleen een verzorgde homilie en zang van belang om mensen de weg naar de kerk en het christelijke geloof te helpen terugvinden. Kerkkritische mensen willen een gebeurtenis meemaken, maar lichtshows en videoprojecties kunnen daarin slechts in beperkte mate bijdragen. Het effect is meestal kortstondig, zegt Stuflesser. Op verschillende plaatsen wordt de lezing uit het Oude Testament weggelaten, omdat men bang is dat de kerkdienst anders te lang duurt en mensen daardoor wegblijven. Maar dat vindt hij geen goed idee.

Volgens onderzoekers hebben zogeheten evenementendiensten een beperkt effect. Martin Stuflesser

Wie de kerkbanken opnieuw wil vullen, moet zich toch vooral afvragen waarom zoveel mensen de afgelopen jaren op een dwaalspoor zijn geraakt. Een aanpassing van het verloop van de dienst volstaat niet. Volgens Stuflesser blijven randkerkelijken vooral weg omdat de kwaliteit van de eredienst, mee door het wegvallen van medewerkers en middelen, ontoereikend is. Goede en verzorgde kerkdiensten blijven daarom, alle bespiegelingen ten spijt, het beste middel tegen een leegloop van kerken.

Bron: Domradio/Katholisch.de/KNA