Mark Van de Voorde verdedigt de gutmensch

Columnist Mark Van de Voorde maakt zich zorgen over het afbrokkelen van de solidariteit en de verdachtmaking van de verdedigers daarvan.
31/01/2018 - 15:59
Publicist en columnist Mark Van de Voorde
Publicist en columnist Mark Van de Voorde © Archief KerkNet

Columnist en voormalige hoofdredacteur van Kerk & levenMark Van de Voorde mengt zich via een opiniestuk in het weekblad Knack in het debat over de opvang van vluchtelingen met een pleidooi voor de gutmenschen. Waarde verachters van de naastenliefde, u noemt ons gutmenschen. Daarmee bedoelt u niet dat wij goede mensen zouden zijn, maar hoopt u te bewijzen dat wij naïeve onnozelaars zijn (…) Minachtend kijkt u neer op mensen die denken dat goedheid de wereld kan redden en hopen dat mededogen de wereld meer bewoonbaar kan maken, opent Van de Voorde zijn pleidooi.

De spottende samentrekking van het nobele Jiddische 'a gutt Mensch' tot gutmensch wordt een dolk om het hart te treffen van mensen met een hart. Mark Van de Voorde

Gutmensch is mijn geuzennaam, betoogt Van de Voorde. Ik draag die naam met trots. Ik wil immers geen bösmensch worden die niet meer gelooft in naastenliefde voor geringen en solidariteit met volkeren waarvan u de ellende heeft gezien (…)  Zoals de klank van het woord doet vermoeden, ontstond gutmensch als belediging in Duitsland. Eind van de jaren 1980 werd Gutmenschen de term om personen te kleineren die humanistische, altruïstische of religieuze medemenselijkheid hoger achten dan het utilitaristisch handelen.

In de Lage Landen wordt de term sinds kort gebruikt om mensen te schofferen voor hun solidariteit met vreemdelingen en vluchtelingen. Mark Van de Voorde

Ik wil een gutmensch zijn omdat mijn geweten mij verplicht tot solidariteit en naastenliefde, mijn geloof mij zegt dat alle mensen kinderen Gods zijn en dus mijn broers en zussen, en de katholieke sociale leer mij leert dat het algemene welzijn voortvloeit uit de waardigheid, de eenheid en de gelijkheid van alle mensen. Ten tweede wil ik gutmensch zijn, omdat de geschiedenis heeft bewezen dat de mensheid geen vooruitgang boekt als de bösmenschen het voor het zeggen hebben. Ten derde wil ik een gutmensch zijn, omdat naastenliefde en solidariteit de kern zijn van ons westers mens- en maatschappijbeeld. Wat gutmenschen denken en doen, dat is het hart van de Europese identiteit. Wie zonder dat wezenlijke aspect van onze identiteit zijn politiek programma maakt van identiteit, belazert de burgers en snijdt het volk af van zijn diepste wortels.

Bron: Knack

Lees Gutmensch is mijn geuzennaam van Mark Van de Voorde in het weekblad Knack.