Maslow-award voor professor Manu Keirse

Manu Keirse werd zaterdag in Gent gehuldigd als een grensverleggende psychotherapeut met een bijzondere verdienste.
17/04/2016 - 12:53
Manu Keirse © Frank Toussaint

Zaterdag vond  in Gent in een aula met 300 psychotherapeuten in opleiding de uitreiking plaats van de Maslow-award, een onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt door de AIHP, de Academie Integratieve en Humanistische Psychologie en Psychotherapie. De Maslow-award wordt toegekend aan een grensverleggende psychotherapeut met een bijzondere verdienste in de psychotherapie. De onderscheiding dankt haar naam aan Abraham Maslow (1908-1970) die als een van de belangrijkste grondleggers wordt gezien van de humanistische, integratieve psychotherapie.

Aan de prijsuitreiking zelf ging een inspirerende en bij momenten emotionele toespraak van Manu Keirse, emeritus professor aan de KU Leuven, vooraf. Hij onderstreepte vooral het unieke van de mens en zijn of haar vele mogelijkheden, ook in moeilijke momenten zoals rouw en verlies. Dr. Manu Keirse staat bekend om zijn grensverleggende werk rond rouw en verlies. Hij publiceerde tientallen boeken rond dit thema, waarvan enkele werden bekroond met de Glaxo-prijs voor wetenschappelijke publicaties. Opmerkelijk is ook zijn bijdrage in het maatschappelijke debat rond palliatieve zorg en euthanasie. Keirse wordt vaak ingeroepen voor zijn expertise, ook naar aanleiding van de recente aanslagen en de bijhorende angstgolf en hoe psychotherapeuten daarmee dienen om te gaan in hun werk met cliënten.

Manu Keirse is voorzitter van de Gezinsbond en van de Interdiocesane Commissie voor de Bescherming van Kinderen en Jongeren, die voor de katholieke Kerk in ons land de problematiek van seksueel misbruik opvolgt.