Meer dan 500 scholen steunen 'Saved by the bell'

Honderden scholen steunen vandaag wereldwijd een actie waarmee aandacht wordt gevraagd voor kwalitatief onderwijs voor alle kinderen.
05/10/2017 - 15:36

Meer dan vijfhonderd scholen ons land luiden vandaag donderdag 5 oktober letterlijk de schoolbel voor het recht op goed en kwaliteitsvol onderwijs voor alle kinderen wereldwijd. Studio Globo is ervan overtuigd dat het werkelijke aantal wellicht nog hoger ligt omdat niet alle scholen hun initiatief hebben aangemeld op de gelegenheidswebsite. Vijf oktober is het World Teachers’ Day. Op deze Internationale Dag van de Leerkracht roepen wij met Studio Globo alle scholen op om hun schoolbel extra te laten rinkelen. Deze laagdrempelige actie 'Saved by the bell' is de geschikte gelegenheid om aandacht te vragen voor het recht op goed onderwijs overal ter wereld, verduidelijkt Jos Schockaert, woordvoerder van Studio Globo, een Vlaamse ngo voor ontwikkelingssamenwerking gespecialiseerd in ontwikkelingseducatie.

In Wervik maakten de leerlingen van De Graankorrel een krijttekening
In Wervik maakten de leerlingen van De Graankorrel een krijttekening © Saved by the Bell/De Graankorrel

Dankzij de steun van meer dan 500 Belgische scholen bereiken wij vandaag meer dan 143.300 leerlingen en leerkrachten. Wij vragen de directies en leerkrachten ook om de leerlingen te sensibiliseren over het recht op kwaliteitsonderwijs. Leerkrachten kunnen in de klas een speciale les geven, maar vele scholen organiseren ook creatieve activiteiten met muziek en beweging. Ook de ministers Alexander De Croo (Ontwikkelingssamenwerking), Sven Gatz (Jeugd & Cultuur), Guy Vanhengel (Onderwijs Brussel) en Hilde Crevits (Onderwijs Vlaanderen) woonden vandaag acties van Saved by the bell bij in verschillende scholen.

De actie is helaas broodnodig: Wereldwijd zijn er volgens de Unesco nog steeds meer dan 260 miljoen kinderen én jongeren die om allerlei redenen niet naar school kunnen gaan. Bovendien is het belangrijk dat het aangeboden onderwijs ook van goede kwaliteit is. Dat vereist goede infrastructuur en schoolgebouwen, vlotte toegang tot scholen in de buurt, voldoende lesmateriaal én goed opgeleide leerkrachten.

Bron: Saved by the Bell

OOk in de klas, zoals hier in het PITO in Stabroek, was er aandacht voor het recht op onderwijs
OOk in de klas, zoals hier in het PITO in Stabroek, was er aandacht voor het recht op onderwijs © Saved by the Bell/PITO Stabroek