Mensen wennen opnieuw aan mogelijkheid van een wereldoorlog, waarschuwt paus
Op 6 juni wordt de landing herdacht 80 jaar geleden van meer dan 150.000 troepen op de stranden van Normandië op 6 juni 1944.
Paus Franciscus stuurde een brief die werd voorgelezen in de kathedraal van Bayeux op woensdagavond 5 juni door Celestino Migliore, apostolisch nuntius in Frankrijk.
De paus verenigde zich 'in gedachten en gebed' met de autoriteiten, waaronder prinses Anne van Engeland, die zich verzamelden voor een Frans-Britse herdenkingsceremonie.
Hij prees de 'kolossale en indrukwekkende collectieve en militaire inspanning die werd geleverd om de terugkeer naar de vrijheid te bewerkstelligen'.
Maar hij bracht ook de kostprijs in herinnering. 'We denken ook aan wat deze inspanning heeft gekost: de immense begraafplaatsen waar duizenden soldaten begraven liggen, de meesten van hen heel jong en velen komend van ver. Ze gaven op heldhaftige wijze hun leven en maakten zo het einde van de oorlog en het herstel van de vrede mogelijk. Een vrede die – althans in Europa – bijna 80 jaar heeft geduurd.'
Vrees voor een nieuwe wereldoorlog
De oorlog herinneren zou 'nutteloos en hypocriet' zijn zonder hem 'definitief te veroordelen en te verwerpen', vervolgde de paus en hij herhaalde de oproep van paus Paulus VI aan de VN op 4 oktober 1965: 'Nooit meer oorlog!'
De paus 'constateert met droefheid' dat 'de vaste wens om al het mogelijke te doen om te voorkomen dat er een nieuw open mondiaal conflict zou ontstaan' verwaterd is en dat 'de mensen een kort geheugen hebben'.
Hij vindt het vooral 'zorgwekkend dat de hypothese van een algemeen conflict soms opnieuw serieus in overweging wordt genomen en dat de mensen langzamerhand wennen aan die onaanvaardbare mogelijkheid'.
'Het volk wil vrede'
Wat de mensen willen is vrede, schreef paus Franciscus. 'Ze willen omstandigheden van stabiliteit, veiligheid en welvaart waarin iedereen vreedzaam zijn plicht en lot kan vervullen.'
Het ruïneren van deze nobele orde der dingen voor ideologische, nationalistische en economische ambities is een ernstige fout in de ogen van de mensen en de geschiedenis en een zonde voor God.
Bron: La Croix (Frans)