Mercedariërs vieren 800ste verjaardag

De Orde van de Heilige Maria van het Geldbedrag ter Verlossing zet zich al eeuwen in voor het vrijkopen van slaven en de vrijlating van gevangenen.
19/01/2018 - 14:44

Paus Franciscus feliciteert de Orde van de Mercedariërs met haar 800ste verjaardag. De orde werd in 1218 opgericht door de later heilig verklaarde Peter Nolasco (1182-1258), een man van adel die een belangrijk fortuin had geërfd. Na een visioen van Onze-Lieve-Vrouw besloot hij om dat geld te gebruiken om christenen vrij te kopen die gevangen waren genomen door de Moren. De orde kreeg pauselijke goedkeuring in 1230. Peter Nolasco werd later uitgeroepen tot patroonheilige van de gevangenen.

De officiële Latijnse benaming van de orde luidt: Ordo Beatae Mariae de Mercede redemptionis captivorum. Dat betekent letterlijk vertaald: de Orde van de Heilige Maria van het Geldbedrag ter Verlossing van Gevangenen. De benaming Mercedariërs is afgeleid van mercedes, het Latijnse woord voor geldbedragen. Ordeleden zetten achter hun naam de afkorting: OdeM van Ordo de Mercede.

In zijn boodschap aan de generale overste van de Mercedariërs, pater Juan Carlos Saavedra Lucho, looft paus Franciscus de inzet van de orde voor de vrijlating van slaven en gevangenen (vooral zieke gevangenen) en steeds vaker ook slachtoffers van drugs of prostitutie. De orde is actief in 22 landen, vooral in de Spaanstalige wereld.

Bron: I.Media