Myanmar: kardinaal Bo eist vrijlating politieke gevangenen

De Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi won de verkiezingen van november 2020, maar werd desondanks door de legertop afgezet.
05/02/2021 - 15:43
Kardinaal Charles Maung Bo
Kardinaal Charles Maung Bo © SIR

Kardinaal Charles Maung Bo, salesiaan van Don Bosco, aartsbisschop van Yangon en voorzitter van de bisschoppenconferentie van Myanmar, vraagt de onmiddellijke vrijlating van de afgezette en gearresteerde Adviseur van Staat van Myanmar en gewezen Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi en de andere politieke gevangenen.

Kardinaal Bo richt zijn oproep tot het volk, het leger, maar ook tot de leiders van de Nationale Liga voor Democratie (LND). Hij schrijft: Laat ons streven naar vrede en die kan alleen door dialoog en democratie tot stand komen. Er is genoeg bloed vergoten. Er bestaan voldoende niet-gewelddadige manieren om protesten te uiten. Zelfs in deze moeilijke tijd geloof ik dat vrede de enige weg is, dat vrede mogelijk is.

De Myanmarese kerkleider richt zich ook expliciet tot de legerleiding. Hij dringt bij de militairen erop aan dat ze beloven binnen een jaar meerpartijenverkiezingen te organiseren en dat ze het nodige doen om de democratie te herstellen, na een onderzoek naar vermeende verkiezingsfraude van de partij van Aung San Suu Kyi. Tegelijk vraagt hij de legerleiding erover te waken dat er geen geweld wordt gebruikt tegen de bevolking van Myanmar.

Bron: Vaticannews.va