Nicaragua verbant nog eens zeven priesters en doekt Caritas-afdeling op

Het Ortega-regime blijft strijden tegen de katholieke Kerk in Nicaragua. Nu werd ook een lokale Caritas-afdeling ontbonden.
15/08/2024 - 07:00
Bisschop Rolando Álvarez bij het begin van zijn huisarrest in 2022 toen hij door oproerpolitie in gevechtsuitrusting verhinderd werd om naar de kathedraal te gaan voor de eucharistieviering
Bisschop Rolando Álvarez bij het begin van zijn huisarrest in 2022 toen hij door oproerpolitie in gevechtsuitrusting verhinderd werd om naar de kathedraal te gaan voor de eucharistieviering © Bisdom Matagalpa

De 7 bannelingen kwamen donderdag 8 augustus aan in Rome. Het was de vijfde keer dat Nicaragua groepen van priesters verbant. Begin dit jaar waren daar ook 2 bisschoppen bij, Rolando Álvarez en Isidoro Mora. Vooral de bisdommen Matagalpa en Estelí worden geviseerd omdat die zich kritisch zouden opstellen tegenover het regime. 

Op 12 augustus ontbond het Nicaraguaanse ministerie van binnenlandse zaken de Caritas-afdeling van het bisdom Matagalpa samen met 14 andere NGO's in het bisdom. Caritas Matagalpa zette zich in voor de armste bevolkingsgroepen die elke basisinfrastructuur ontberen op het vlak van gezondheid en onderwijs. De activa van Caritas en de andere organisaties gaan nu over naar de Nicaraguaanse staat. 

Op 6 augustus deden de Pauselijke Missieverenigingen van de VS een oproep om te bidden voor de geestelijken in Nicaragua.

'In deze uitdagende tijden is het cruciaal dat we ons verenigen in gebed voor de Kerk in Nicaragua. Laten we bidden voor de veiligheid en kracht van de priesters, diakens en alle leden van de geestelijkheid die moedig hun geloof hoog houden te midden van vervolging,' schreef Inés San Martin, communicatiedirecteur van de organisatie. 'Onze gebeden kunnen hen troost en steun bieden en hen eraan herinneren dat ze niet alleen zijn in hun strijd', zei ze.

Bronnen: Vatican News (Engels) - Vatican News (Engels) - OSV (Engels)