Paus vraagt Singapore om internationale rol te spelen voor vrede, broederlijkheid en milieu

De oproep van de paus is opmerkelijk gezien de nauwe relatie van Singapore met China en de neutrale positie van China in de oorlog in Oekraïne.
12/09/2024 - 15:56
Paus Franciscus spreekt op 12 september de autoriteiten en het middenveld toe in Singapore
Paus Franciscus spreekt op 12 september de autoriteiten en het middenveld toe in Singapore © Vatican Media/Dicastery for Communication

Paus Franciscus richtte zich op 12 september in het theater van Nationale Universiteit van Singapore tot de autoriteiten, diplomaten en vertegenwoordigers van het middelveld. 

'Als je voor de eerste keer aankomt in Singapore, kan je niet anders dan onder de indruk zijn', zei de paus. Ook voor de paus moet het een grote overgang zijn na zijn bezoek aan Vanimo in Papoea-Nieuw-Guinea, de marge van de marge. 

Franciscus prees de groei en veerkracht van de eilandstaat en ook zijn inzet voor sociale rechtvaardigheid, het algemeen belang en harmonie tussen de vele culturen en religies die er naast elkaar leven. Hij vroeg om de armen en de ouderen nooit te vergeten, en vooral ook de waardigheid van de vele arbeidsmigranten te garanderen. 

Opmerkelijk was zijn oproep aan Singapore om een internationale rol te spelen voor de vrede. Zonder Oekraïne bij naam te noemen verwees hij naar 'conflicten en oorlogen die veel bloed hebben gekost'. 

'Singapore heeft ook een specifieke rol te spelen op het internationale toneel dat – laten we dat niet vergeten – vandaag de dag wordt bedreigd door conflicten en oorlogen die veel bloed hebben gekost. Ik verwelkom uw opmerkelijke bevordering van multilateralisme en van een op regels gebaseerde orde die door iedereen wordt gedeeld. Ik moedig u aan om te blijven werken ten gunste van de eenheid en broederschap van de mensheid en het algemeen belang van alle volkeren en alle naties, op een manier die anderen niet uitsluit of beperkt is tot uw nationale belangen.'

Paus Franciscus riep Singapore ook op om een belangrijke rol op te nemen in de milieu- en klimaatcrisis. 

'We kunnen niet ontkennen dat we vandaag de dag een milieucrisis doormaken, en we mogen de impact die een klein land als Singapore in dit opzicht kan hebben niet onderschatten. Uw unieke locatie geeft u toegang tot kapitaal, technologie en talent, middelen die innovatie kunnen stimuleren om beter voor de gezondheid van ons gemeenschappelijke huis te zorgen.'

Meer nieuws

Abbé Pierre in 1955

Ook rijst de vraag of zijn idoolstatus ertoe heeft bijgedragen dat slachtoffers van zijn seksueel geweld en machtsmisbruik niet durfden praten.

Zoals gewoonlijk spreekt de paus tijdens de terugvlucht met journalisten die hem vergezelden op zijn Azië-Oceaniëreis

Amerikaanse katholieken staan op 5-11 voor een moeilijk keuze: een kandidaat die voor abortus pleit of een die 11 miljoen migranten wil deporteren.

Slechts één boog herinnert aan de 13de-eeuwse Walsingham Abbey van augustijner kanunniken

Drie Nigeriaanse augustijnen zullen voorgaan in een van de belangrijkste katholieke bedevaartsplekken van Engeland met 150.000 bezoekers per jaar.

Portret Anselm Grün op groene achtergrond

Benedictijn Anselm Grün verkocht wereldwijd ruim 14 miljoen boeken en werd in meer dan 30 talen vertaald. Ruim 1.000 fans kwamen naar de huldiging.

Duitser Jeremias Schröder voor zijn abdij in Sankt-Ottilien.

Schröder wordt in december pas 60 en was totnogtoe abt in Sankt-Ottilien in Eresing, Duitsland. Hij volgt Amerikaan Gregory Polan op.

Geert Morlion

Morlion (70) is nu deken van Kortrijk. Hij volgt monseigneur Dirk Smet op, die bij het bereiken van de leeftijd van 75 jaar eervol ontslag kreeg.