Nieuwe Spielbergfilm herinnert aan pijnlijk verleden

De bekende regisseur en Oscarwinnaar Steven Spielberg verfilmt het leven van een joods kind dat in een katholiek gezin werd geplaatst.
05/12/2020 - 00:00

De bekende Hollywoodacteur Mark Rylance vertolkt de rol van paus Pius IX in een nieuwe film van de  bekende Amerikaanse regisseur Steven Spielberg. De cineast vertelt in De ontvoering van Edgardo Mortara het leven van een joodse jongen die in 1851 in Italië werd geboren. In de avond van 23 juni 1858 werd hij door pauselijke gendarmes bij zijn ouders in Bologna weggehaald om hem in een college in Rome verder op te voeden, omdat een katholieke huishoudster hem enkele jaren eerder tijdens een levensbedreigende ziekte had gedoopt.

Fel protest en verontwaardiging

Edgardo Mortara werd met medeweten en onder bescherming van paus Pius IX opgevoed, die zich ondanks het hevige protest en de felle verontwaardiging van joodse organisaties uit binnen- en buitenland actief verzette tegen de terugkeer van Edgardo Mortara naar zijn biologische ouders. Die krijgen echter wel bezoekrecht.

De zaak Mortara droeg er in die tijd toe bij dat ook verschillende Europese staten vonden dat de wereldlijke macht van de paus te groot was. Dat heeft ook mee ertoe bijgedragen dat Groot-Brittannië en Frankrijk Piëmonte een oorlog lieten beginnen tegen de Kerkelijke Staat. Die leidde ertoe dat het Vaticaanse territorium  uiteindelijk tot Rome werd teruggedrongen. Edgardo Mortara verhuisde op zijn achttiende naar Frankrijk, trad er in bij de augustijnen. Hij werd op zijn 23ste tot priester gewijd. Hij stierf uiteindelijk in 1940 in Bressoux, in de buurt van Luik.

Verontschuldigingen

Nakomelingen van de zussen van Edgardo Mortara blijven tot op vandaag vragen dat het Vaticaan zich officieel zou verontschuldigen, omdat Edgardo destijds ondanks het verzet van zijn ouders bij zijn familie werd weggehaald.

Bron: Catholic Herald