Non-binaire Mara Klein treedt toe tot presidium van Duitse synodale commissie
Behalve Mara Klein bestaat het vierkoppige presidium van de synodale commissie uit de bisschoppen Georg Bätzing en Peter Kohlgraf en de voorzitter van de Duitse lekenorganisatie ZdK Irme Stetter-Karp.
Haar toetreding tot het presidium is een belangrijke symbolische stap, zegt Klein aan Katholisch.
Ik denk dat het baanbrekend is voor wat we proberen te bereiken: een Kerk van diversiteit en participatie.
Klein beseft dat ze een pioniersrol vervult.
Ik ben me ervan bewust dat ik vaak de eerste non-binaire of transpersoon ben die iemand ontmoet en dat het van de ontmoeting met mij afhangt hoe deze hele groep – bewust of onbewust – wordt waargenomen.
Z/hij pretendeert niet representatief te zijn voor een hele groep, maar hoopt wel 'een symbolische werking te hebben die transgenders, diverse mensen en non-binaire mensen in de Kerk meer zelfvertrouwen en een gevoel van zelfwerkzaamheid geeft'.
Dat het Vaticaan in het recente document Dignitas infinita spreekt over 'genderideologie', bekijkt Klein met enige wetenschappelijke en theologische distantie. Als theoloog kan ze 'het Vaticaanse systeem beter begrijpen'. Waar ze zich meer zorgen over maakt zijn 'de overlappingen met bijvoorbeeld het verkiezingsprogramma van de [Duitse extreemrechtse partij] AfD, waar dezelfde terminologie wordt gebruikt'.
Na de eerste bijeenkomst van de Duitse synodale commissie greep het Vaticaan in om te voorkomen dat de bisschoppenconferentie zijn beslissingsrecht zou afstaan aan een vergadering met leken. Toch blijft Klein hoopvol over het werk van de Duitse synodale commissie.
Een Romeinse interventie is ook een gevolg. Het laat zien dat we een begin maken. Anders zou ik er sterk aan twijfelen of we ons wel op een pad bevinden dat structuren ter discussie stelt.
Bron: Katholisch (Duits)