Oproep tot duurzame vrede in Zuid-Soedan

Kerkleiders en het middenveld vragen concrete maatregelen om de crisis in Zuid-Soedan definitief te overwinnen.
27/02/2021 - 11:36
Paus Franciscus nodigde de belangrijkste Zuid-Soedanese leiders uit voor een bezinningsdag in Rome
Paus Franciscus nodigde de belangrijkste Zuid-Soedanese leiders uit voor een bezinningsdag in Rome © Vatican Media

Kerkelijke en maatschappelijke verenigingen hebben naar aanleiding van de eerste verjaardag van het vredesakkoord opgeroepen tot vrede, veiligheid en stabiliteit en het einde van elke vorm van bloedvergieten in Zuid-Soedan. De oproep is onder meer ondertekend door de Raad van Kerken van Zuid-Soedan, de koepel van vrouwenorganisaties en het Nationaal Forum van Burgerorganisaties, dat een grote groep middenveld rganisaties overkoepelt.

De gemeenschappelijke verklaring klaagt een aantal wantoestanden aan, zoals het geweld tussen verschillende gemeenschappen, de verplaatsing van burgers, maar ook seksueel en gendergerelateerd geweld. De ondertekenaars verwijzen ook naar de wegversperringen die opgeworpen worden om reizigers en humanitaire hulpverleners geld af te persen, maar ook de duizelingwekkende inflatie in het straatarme land.

De verklaring eindigt met een oproep aan het adres van de vertegenwoordigers en leiders van religies, vrouwen, jongeren en het maatschappelijke middenveld om zich te verenigen voor vrede, veiligheid en stabiliteit. De nationale leiders moeten hun onderlinge geschillen definitief opzij schuiven en zich inzetten voor duurzame vrede, gerechtigheid, vrijheid en welvaart.

Bron: Vaticannews.va