Orbit: katholieke dialoogschool verdient alle kansen

De dialoogschool vertrekt van de vraag hoe katholieke scholen vanuit hun onderwijsproject meerwaarde kunnen betekenen en verdient daarom alle kansen.
12/05/2016 - 12:26

Voor Orbit vzw verdient de katholieke dialoogschool een eerlijke kans. Er is zelden zo goed nagedacht over een pedagogisch project, zegt Didier Vanderslycke, directeur van Orbit vzw. Het houdt rekening met verschillende parameters. Het vertrekt van de vraag hoe katholieke scholen vanuit hun onderwijsproject een echte meerwaarde kunnen betekenen voor kinderen en jongeren die straks – in een superdiverse migratiesamenleving – hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Het houdt ook rekening met de reële samenstelling van de leerlingenpopulatie. Die is cultureel en levensbeschouwelijk divers en zal dat nog meer worden.

Tendentieus

Het onthaal dat dit project te beurt viel, was bijzonder triest, stelt Vanderslycke vast. Bij momenten klonken bepaalde stemmen niet alleen hol, maar ook zeer tendentieus. Degenen die zich uitspraken tegen de katholieke dialoogschool hebben blijkbaar twee doelen voor ogen. Ze willen enerzijds religies en levensbeschouwingen wegduwen uit de publieke en dus ook politieke ruimte. Ze maken anderzijds aan de nieuwkomers onder de religies en levensbeschouwingen  duidelijk dat hun identiteit zich moet reduceren tot een mini-menu van normen en waarden die gedecreteerd worden door de regerende politieke meerderheid.

Vanderslycke onderstreept dat een hedendaags onderwijsaanbod niet alleen de kansen op de arbeidsmarkt moet versterken, maar ook sleutels in handen moet geven om thuis te komen in de samenleving én er straks zelf mee gestalte aan te geven: Leerlingen en leerkrachten willen geen politiek of levensbeschouwelijk opbod, maar een toekomstgericht aanbod. Ze verkiezen bezield kwaliteitsonderwijs dat leert hoe je nu en later met iedereen kan overeenkomen in respect.

Katholiek en evangelisch

Orbit vzw betreurt dat ook vanuit de katholieke kerk negatieve stemmen weerklinken. Waarvoor zijn zij bang? Het behoort juist tot de katholieke identiteit van de school bruggenbouwer te zijn én zich bijzonder te bekommeren om de rechtvaardige en vredevolle omgang met degenen die maatschappelijk miskend worden. Het model van de katholieke dialoogschool voldoet aan die evangelische toets. Tegenstanders die het model verwerpen, gaan voorbij aan het wezenlijke van een katholieke school. Het is belangrijk verantwoordelijken van de religies en levensbeschouwingen samen te brengen om verklaringen te laten ondertekenen na dramatische gebeurtenissen in steden en in het land. Maar het is op zijn minst even belangrijk te investeren in de dialoog van onderuit.

Bron: Orbit vzw. 

Thomaswebsite: Wat is de Katholieke Dialoogschool

Columnist Mark Van de Voorde over de reacties  van VLD en Bart De Wever op de katholieke dialoogschool