Orbit klaagt onwettige praktijk Fedasil aan

De manier waarop Fedasil opvang weigert aan asielzoekers die een meervoudige asielaanvraag indienen, is onwettig.
10/07/2017 - 12:12

Orbit vzw heeft samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen eind juni de onwettige praktijk bij Fedasil aangeklaagd waarbij systematisch opvang geweigerd wordt aan asielzoekers die een meervoudige asielaanvraag indienen. De betrokken asielaanvragers worden - als alleenstaande of gezin - zonder meer op straat gezet. Staatssecretaris Theo Francken geeft toe dat die handelswijze onwettig is, zegt Hilde Geraets van Orbit vzw. Wij vragen dat die illegale uitzettingspraktijk meteen wordt stopgezet

Fedasil kán opvang van asielzoekers die een nieuwe asielaanvraag indienen weigeren. Ze moeten die weigering  dan wel individueel motiveren én rekening houden met de kwetsbaarheid van de betrokkenen  én met het hoger belang van het kind, legt Geraets uit.

Voorbij aan de wet

In een interview met Knack geeft staatssecretaris Francken toe dat die  individuele motivatie ontbreekt: Fedasil mag weigeren, maar moet individueel motiveren. Dat ontbreekt vandaag nog - dat geven we toe - waardoor men voorbijgaat aan de wet. We werken nu met Fedasil samen om dat probleem op te lossen en te kijken hoe we die individuele motivatie mogelijk kunnen maken. Hiermee geeft de staatssecretaris met even zovele woorden toe dat Fedasil tot vandaag onwettig handelt. Verschillende uitspraken van de arbeidsrechtbank bevestigen dit.

Kwetsbaarheid

Het gebrek aan individuele motivatie is echter niet het enige probleem, zegt Hilde Geraets. Er wordt bij de verwijdering uit de opvang ook geen rekening gehouden met kwetsbaarheid en met het hoger belang van het kind. Ook dat is een wetsovertreding. De kinderen en de zieken betalen fysiek en psychisch de rekening.  Wij kennen dergelijke gezinnen en hebben getuigenissen uit eerste hand. Hun verhalen maken duidelijk wat de gevolgen zijn van dit soort onwettige praktijken

On hold

Orbit vzw en Vluchtelingenwerk Vlaanderen vragen alle opvangweigeringen voor meervoudige asielaanvragers meteen on hold te zetten. Alleen zo kunnen de letter én de geest van de opvangwet worden nageleefd en kunnen de betrokkenen onder dak blijven. Van een federale overheidsdienst mogen we immers verwachten dat ze de wet respecteert.