Oud IPB-voorzitter Aurelien Thijs overleden

Aurelien Thijs (84) stond bekend als een inspirerende persoon, die ook een impuls gaf aan de vernieuwing van de scouts, het IPB en Pax Christi.
25/02/2019 - 13:25
Aurelien Thijs
Aurelien Thijs © familie Thijs-Dox

Aanstaande zaterdag wordt Aurelien Thijs, gewezen zaakvoerder van de Confiserie Thijs, begraven. Hij werd vooral bekend als voorzitter van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB), waarvan hij voorzitter was ten tijde van het pastoraal bezoek van paus Joannes Paulus II in 1985 aan ons land. Aurelien Thijs stond bekend als een integer en zeer gedreven persoon, die ook anderen sterk wist te motiveren en op vele plaatsen de aanzet gaf tot de vernieuwing van bewegingen.

De uitvaartliturgie heeft aanstaande zaterdag om 10 uur plaats in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Sint-Niklaas.

(Lees verder onder de foto)

Tijdens een symposium samen met bisschop Paul Van den Berghe en missiebisschop Jan Van Cauwelaert
Tijdens een symposium samen met bisschop Paul Van den Berghe en missiebisschop Jan Van Cauwelaert © Philippe Keulemans

Aurelien Thijs werd op 24 oktober 1934 geboren in Sint-Niklaas. Van 1969 tot 1973 was hij verbondsvoorzitter van het Vlaams Verbond van Katholieke Scouts (VVKS) en van 1973 tot 1975 van VVKM-VVKS. Voormalig premier Jean-Luc Dehaene bracht in zijn Memoires (Uitgeverij Van Halewyck, 2012) hulde aan Thijs' rol bij de vernieuwing van de scoutsbeweging. Hij was voorzitter van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB) van 1980 tot 1987. In de lijn van dit engagement was hij ook bijzonder nauw betrokken bij het Europese Lekenforum, dat tijdens die periode nog maar in zijn kinderschoenen stond.

Aandacht voor het zuiden

Van 1988 tot september 1995 was Thijs voorzitter van Pax Christi Vlaanderen. Hij pleitte daar voor de beperking van de wapenproductie en wapenhandel. Hij vroeg bij Pax Christi en de vredesbeweging in het algemeen ook meer aandacht voor het zuiden, omdat dit volgens hem fundamenteel was voor meer vrede en rechtvaardigheid in de wereld.

Ook op lokaal en dekenaal vlak was hij als overtuigde christen sterk actief, onder meer als voorzitter van het dekenaal congres van Sint-Niklaas en het Pastoraal Beraad van het bisdom Gent.