OVSE moet religieuze discriminatie bestrijden

Het Vaticaan roept Europese landen op te stoppen met een ‘selectieve registratie’ van uitingen van haat tegenover geloof en gelovigen.
15/12/2021 - 10:06
Protestmars tegen geloofsvervolging
Protestmars tegen geloofsvervolging © Vatican Media

Mgr. Janusz Urbańczyk, de permanente vertegenwoordiger van de Heilige Stoel bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft die organisatie en alle aangesloten lidstaten opgeroepen dringend werk te maken van de strijd tegen onverdraagzaamheid en geloofsdiscriminatie. Dat, zo bewijzen ook de recente verslagen van OVSE zelf en van het Observatory of Intolerance Against Christians in Europe (OIDAC), is niet langer een marginaal fenomeen. Verschillende Europese landen registeren weliswaar gevallen van islamofobie of antisemitisme, terwijl discriminatie of aanvallen tegen christenen en christelijke gebouwen zoals kerkhoven of kerken niet eens ernstig worden genomen, laat staan geregistreerd. Christenen hebben vaak ook zelf niet de reflex om daarvan aangifte te doen. Volgens het OIDAC is het aantal haatmisdrijven tegen christenen in Europa in 2020 met niet minder dan 70 procent gestegen.

Mgr. Urbańczyk stelde in zijn tussenkomst tijdens de 1.348ste vergadering van de permanente raad van de OVSE dat alle vormen van religieuze onverdraagzaamheid en discriminatie evenveel aandacht verdienen. Wij kunnen bovendien ook niet eraan voorbij dat er een stijging is van terroristische aanslagen, haatmisdrijven en andere uitingen van onverdraagzaamheid gericht op synagogen, moskeeën, kerken, gebedshuizen, begraafplaatsen en andere religieuze plaatsen.

Concreet dringt het Vaticaan aan op specifieke richtlijnen van de OVSE om de veiligheid van christelijke gemeenschappen te bevorderen en beschermen, zoals die ook al bestaan voor islamitische en joodse gemeenschappen. Religie kan een positieve en stabiliserende factor zijn voor onze democratieën. Om deze reden steunt de Heilige Stoel de inzet van de OVSE tegen racisme, vreemdelingenhaat, antisemitisme, intolerantie en discriminatie van moslims, christenen en leden van andere religies.

Bron: Vaticannews.va