Paasinitiatief in Olen haalt Slovaakse televisie

Pasen vieren in lockdown inspireerde de parochie van Olen centrum tot een hoopvol initiatief, dat weerklank vond in het buitenland, tot in Slovakije.
09/04/2021 - 16:58

De paasinitiatieven van het parochieteam van Sint-Martinus in Olen hebben een grote weerklank gevonden. In de aanloop naar de de Goede Week en Pasen plaatste het team een hek aan de kerk, waaraan Olenaars een kruisje konden hangen om symbolisch afstand te doen van hun zorgen en als teken van hoop. Tegelijk werd een warme oproep gelanceerd om voedsel te schenken voor kansarmen en al wie het tijdens deze crisis zwaar heeft. Mensen konden hun producten- zoals rijst, pasta, groenten en fruit in glas of blik, koffie, thee en zeep - in een deelkast in de kerk achterlaten.

Volgens de diaken Cis Marinus kenden beide initiatieven een even overrompelende als onverwachte respons. Op paasmaandag hingen 135 kruisjes aan het hek. Ook de opbrengst van de inzamelactie was indrukwekkend. De deelkast is veel te klein geworden voor alle gedoneerde producten. Het initiatief werd zelfs opgepikt door de Slovaakse nationale televisie. Een cameraploeg van tv-zender RTVS zakte daarvoor af tot in Olen.

(vervolg van het artikel na de foto)

Het 'kruisjeshek' in Olen
Het 'kruisjeshek' in Olen © Cis Marinus/Parochie Sint-Martinus

De parochie haalde de inspiratie voor haar initiatief in Spanje. Langs de camino, de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela, staat op een col vlakbij het dorp Foncebadòn een lange paal met daarbovenop een ijzeren kruis, met aan de voet een hele stapel stenen. Heel veel pelgrims brengen van thuis uit een steen mee om die dan op de stapel te leggen. De steen staat symbool voor de zonden of de zorgen waarmee hij of zij al lang rondloopt. Met het achterlaten van de steen maakt de pelgrim zich vrij van het probleem.

In Olen werd dat eeuwenoude ritueel vertaald naar een nieuwe traditie, waarbij iedereen ook symbolisch zijn zorgen kan achterlaten, door er een eigen, zelfgemaakt kruisje op te hangen. Bij het hek werd een spandoek opgehangen met een hoopvolle boodschap:

Het kruis is niet het einde. PASEN: alles komt goed.