Patriarch Jeruzalem: 'Wij zijn niet bang van krankzinnigen'
Pierbattista Pizzaballa, de Latijnse patriarch van Jeruzalem, onderstreept kort voor Palmzondag dat de katholieke gemeenschap in het Heilige Land zich niet laat afschrikken door enkele krankzinnige criminelen. Hij reageert daarmee niet alleen op de recente incidenten met enkele kolonisten in Jeruzalem, maar ook op de aanvallen tegen franciscaanse en salesiaanse instellingen in Nazareth. Daarvoor worden islamistische extremististen, die zich tijdens de ramadan met hun geloofsijver willen profileren, verantwoordelijk gehouden. De patriarch is dan ook erg blij met de onmiddellijke en ondubbelzinnige veroordeling door de imams en andere moslimleiders van de stad. Maar dit klimaat van spanning in de stad Nazareth verrast iedereen, zelfs de moslims, zegt de voormalige Latijnse patriarchale vicaris van Jeruzalem, mgr. Giacinto-Boulos Marcuzzo.
Intense spanning
De eerste aanslag in Nazareth dateert van 16 maart, toen rond 18.30 uur enkele personen geweerschoten losten in de richting van de school en het klooster van de franciscanen. Op 24 maart werd het instituut en het klooster van de zusters van Don Bosco door gemaskerde mannen aangevallen. De mannen met zwarte maskers eisten dat de zusters zich tijdens deze ramadan tot de islam zouden bekeren. Toen de bewaker arriveerde, sloegen ze op de vlucht. Afgelopen zondag werd de eucharistieviering onderbroken en werden aanwezigen verplicht koranverzen te reciteren. Mgr. Marcuzzo verduidelijkt dat deze incidenten plaatsvinden in een klimaat van intense spanning, met voorop de golf van straatprotesten in Israël tegen de controversiële hervorming van het rechtssysteem door premier Netanyahu. Er zijn de aanslepende conflict tussen Israëli's en Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza, die nog worden aangewakkerd door het aantreden van de conservatief-orthodoxe Israëlische regering. Sinds eind vorig jaar was er opnieuw een reeks aanvallen tegen gebedshuizen en christelijke centra door joodse extremisten.
Moeilijke tijden
Giacinto-Boulos Marcuzzo onderstreept dat de katholieke Kerk zich inspant om rust te brengen. Gisteren werden de scholen in Nazareth gesloten, vandaag is er een dag met seminaries en refecletiemomenten rond religieus gemotiveerd geweld en manieren om fundamentalisme in de samenleving tegen te gaan. Patriarch Pizzaballa bevestigt dat de christenen in het Heilig Land beseffen dat hen moeilijke tijden te wachten staan. Extremisme is telkens hetzelfde, of het nu joods of islamitisch is. Maar de katholieke Kerk is prominent aanwezig en staat sterk op het gebied van onderwijs en vorming, en in de zorg voor de meest kwetsbaren, zoals ouderen en mensen met een handicap. Veel moslims maken dankbaar gebruik van deze diensten. Niet alle moslims zijn fanatiekelingen, net zo min als alle joden dat zijn. Als christelijke gemeenschap moeten wij samenwerken om solidariteit op te bouwen, zonder ons te laten afschrikken door een paar extremisten.
Bron: SIR/Asianews