Paus Franciscus aangedaan door ‘schokkende’ ontdekking in Canada

De paus heeft zijn leedwezen betuigd over ‘de schokkende ontdekking’ in Canada van de stoffelijke resten van 215 kinderen in Brits-Columbia.
07/06/2021 - 16:26
Paus Franciscus tijdens het angelusgebed van zondag 6 juni 2021
Paus Franciscus tijdens het angelusgebed van zondag 6 juni 2021 © VaticanMedia

Paus Franciscus heeft zijn medeleven betuigd met de familie van de kinderen waarvan de stoffelijke resten onlangs werden ontdekt in de Kamloops Indian Residential School, in de Canadese provincie Brits-Columbia. Dat zei de paus vandaag zondag in zijn Angelustoespraak. Hij bood geen excuses aan voor het drama. De regering Trudeau had hem daartoe dringend opgeroepen, aangezien de katholieke Kerk in het verleden verantwoordelijk was voor veel heropvoedingsgestichten in Canada. De paus onderstreepte dat hij het Canadese volk nabij te zijn, dat getraumatiseerd is door het schokkende nieuws.

De trieste ontdekking doet het begrip voor de pijn en het lijden van het verleden verder toenemen, zei de paus. Hij deed een oproep aan de politieke en religieuze autoriteiten van Canada om vastberaden te blijven samenwerken om licht te werpen op deze trieste gebeurtenis en om zich nederig in te zetten voor een weg van verzoening en genezing.

Deze moeilijke tijden, voegde paus Franciscus eraan toe, zijn een sterke oproep voor ons allen om ons af te keren van het koloniale model en van ideologische kolonisaties, en om zij aan zij te lopen in dialoog, wederzijds respect en erkenning van de rechten en culturele waarden van alle dochters en zonen van Canada.

Oproep tot gebed

De paus eindigde met een oproep tot gebed: Wij bevelen de Heer de zielen aan van alle kinderen die in de Canadese Residentiële Scholen zijn gestorven en wij bidden voor de rouwende families en gemeenschappen van inheemse Canadezen.

Bron: VaticanNews/kro-ncrv.nl