Paus: Kerstmis helpt ontdekken wat echt nodig is om van te leven

Paus Franciscus merkte in zijn kersthomilie op dat sommigen aanschuiven aan rijkelijke banketten, terwijl anderen geen brood hebben om van te leven
25/12/2018 - 15:14

Paus Franciscus heeft op kerstavond met duizenden gelovigen de middernachtmis gevierd in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Straks geeft hij ook nog de traditionele pauselijke zegen: Urbi et Orbi (voor de stad en de wereld). In zijn homilie vroeg de paus aan de gelovigen om de eenvoud van het kind van Bethlehem opnieuw te ontdekken. God weet dat we voedsel nodig hebben om te leven. Maar hij weet ook dat het voedsel van de wereld het hart niet bevredigt. De paus stelde vast dat de mens hebzuchtig en vraatzuchtig is en meer interesse heeft in materiële dingen dan in de zin van het leven. Dat resulteert in de parodox van de wereld van vandaag: Terwijl sommigen aanschuiven bij banketten, hebben vele anderen geen brood om van te leven.

Middernachtmis in Rome op kerstavond
Middernachtmis in Rome op kerstavond © Vatican Media

In Bethlehem ontdekken we dat God leven geeft, zei de paus, die eraan herinnerde dat God ons leert geven en delen. Door brood des levens te zijn, kunnen we de spiraal van hebzucht en vraatzucht doorbreken. De kribbe leert ons om de eenvoud te bewaren. Zoals de herders, vertelde hij nog, moeten wij soms de kudde durven achterlaten, moeten wij risico's durven nemen. We moeten naar ons Bethlehem op weg durven gaan, om daar het echte brood dat leven geeft te ontdekken.

Urbi et orbi

Op Kerstdag vroeg paus Franciscus in zijn kersttoespraak voor het Urbi et orbi vrede in Syrië, Jemen, Afrika, Oekraïne, Korea, Venezuela en Nicaragua. Hij sprak de hoop uit dat de vredesbesprekingen tussen de Palestijnen en Israël snel worden hervat. De kerstpreek stond in het teken van het samenleven van mensen met verschillende nationaliteiten, culturen en religies.

Onze verscheidenheid schaadt niet, het betekent geen gevaar: het beteklent veel eerder een rijkdom. Paus Franciscus.

 De universele boodschap van Kerstmis is dat we allen broeders zijn, preekte hij vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek. Hij drong aan op gebed voor al diegenen die omwille van het geloof vervolgd of geminacht worden en ging ook bijzonder in op de situatie in Syrië. Moge de internationale gemeenschap resoluut werken aan een politieke oplossing, zodat het Syrische volk, vooral degenen die gedwongen zijn hun eigen land te verlaten en elders hun toevlucht te zoeken, terug kunnen keren om in hun eigen land in vrede te leven.

Bron: I.Media/Vaticannews.va/La Croix