Paus looft stichter van de norbertijnen

Paus Franciscus brengt in een brief aan Jos Wouters, de Vlaamse 65ste abt-generaal van de norbertijnen, hulde aan de heilige Norbertus van Xanten.
07/06/2021 - 12:46
De Heilige Norbertus
De Heilige Norbertus © Wikipedia

Naar aanleiding van de 900ste verjaardag van stichting van de norbertijnen heeft paus Franciscus hun stichter Norbertus van Xanten (1080/1085-1134) gehuldigd als een geloofwaardige getuige die geïnspireerd werd door God en de moed had om de nauwe banden tussen kerkelijke en seculiere belangen in vraag te stellen. De paus verwijst naar zijn steun voor de gregoriaanse kerkhervorming, die ernaar streefde om de invloed van de staat bij de benoeming van bisschoppen terug te dringen. Maar Franciscus brengt ook hulde aan Norbertus' radicale afwijzing van wereldse rijkdom en invloed.

Vandaag telt de orde ongeveer 1.300 mannelijke en vrouwelijke leden, die verdeeld zijn over een 80-tal onafhankelijke kloosters in de hele wereld.

De religieuze ordes die voortkwamen uit Norbertus' eerste stichting in Prémontre (noordwest-Frankrijk) hebben die geest volgens de paus meer dan negen eeuwen bewaard. Als predikant, vooral in opdracht van paus Gelasius II (1118-1119), leverde Norbertus bijzondere inspanningen om de verkondiging geloofwaardiger te maken. Vandaag vereist de prediking  meer dan ooit een gulle inzet en vooral ook een sterke samenhang tussen de verkondigde boodschap enerzijds en het persoonlijke en gemeenschappelijke leven anderzijds.

Lieve zonen en dochters van  Sint-Norbertus, bewaar altijd dit open hart dat ook de deuren van uw huis opent. Het is belangrijk diegenen te ontvangen die op zoek zijn naar een geestelijk verzorger, die om materiële hulp vragen, die uw gebed willen delen, schrijft de paus in zijn brief, die gedateerd is op zondag 6 juni, feestdag van Sint-Norbertus.

Bron: Kathpress.at