Paus ontvangt delegatie van het Belgische College in Rome

Aanleiding voor de ontvangst van een delegatie van het Pontificio Collegio Belga is de 175ste verjaardag van het Belgische College in Rome.
18/03/2021 - 16:50

In een brief die hij vandaag aan een delegatie van het Pontificio Collegio Belga (Pauselijk Belgisch College) in Rome heeft overhandigd stelt paus Franciscus Sint-Jozef als een model voor de Kerk en alle priesters. De Belgische delegatie werd ontvangen naar aanleiding van de 175ste verjaardag van de oprichting van het Belgische college, en op de vooravond van het Jaar van Sint-Jozef en de Heilige Familie dat niet toevallig morgen vrijdag 19 maart, feestdag van Heilige Jozef, bruidegom van de H. Maagd Maria, van start gaat. 

Lees verder onder de foto's.

Rector Dirk Smet van het Pauselijk Belgisch College spreekt de paus toe
Rector Dirk Smet van het Pauselijk Belgisch College spreekt de paus toe © Vatican Media

De paus herinnert eraan hoe Sint-Jozef zijn persoonlijke projecten opzij heeft geschoven en bestempelt Jozef als een leraar van geestelijk leven en een model van onderscheidingsvermogen. Wij kunnen hem aanroepen om bevrijd te worden van de strikken van te veel reflecties waarin we zo nu en dan, zelfs met de beste bedoelingen, verdwalen. Van Jozef leren wij om te waken met toewijding, trouw en constante aandacht voor de tekenen van God, met de innerlijke vrijheid van de goede en trouwe dienaar die alleen het goede verlangt van de mensen die hem zijn toevertrouwd.

Zoals de pastoor die zijn kudde niet in de steek laat, stelt de Heilige Jozef zichzelf en zijn ideeën niet centraal, maar wel het welzijn van diegenen waarvoor hij moet zorgen, waarbij hij de verleidingen van overheersing en verwaarlozing vermijdt. Voor priesters is het op dezelfde manier noodzakelijk om te weten hoe ze moeten dromen van de gemeenschap die men liefheeft, om zich niet te beperken tot het willen behouden van wat bestaat​ om in plaats daarvan klaar te zijn om te vertrekken vanuit de concrete geschiedenis van mensen om bekering en vernieuwing in missionaire zin te bevorderen, en om onderweg een gemeenschap te laten groeien.

Lees de toespraak van paus Franciscus (in het Frans)