Paus overlegt telefonisch met Russische president Poetin

Volgens de Italiaanse krant Corriere delle Sera overlegt paus Franciscus vandaag met de Russische president Vladimir Poetin over Oekraïne.
16/12/2021 - 15:38
President Poetin en paus Franciscus
President Poetin en paus Franciscus © Vatican Media

Volgens de Italiaanse krant Corriere delle Sera telefoneert paus Franciscus vandaag met de Russische president Vladimir Poetin. De inhoud van dat gesprek is geheim, maar er bestaat geen twijfel over dat ook de kwestie Oekraïne en de speculaties over een mogelijke Russische invasie in Oekraïne daarin centraal staan. De paus sprak recent nog zijn bezorgdheid uit over de militaire ontwikkelingen in de regio. Zondag na het angelusgebed zei hij te hopen dat de oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland met internationale dialoog en niet met de wapens moeten worden opgelost.

De krant herinnert eraan dat paus Franciscus een goede relatie heeft met president Poetin. Ze hebben elkaar sinds zijn aantreden als paus ook al drie keer persoonlijk ontmoet in het Vaticaan: op 25 november 2013, 10 juni 2015 en 4 juli 2019. Twee maanden geleden nog bevestigde metropoliet Hilarion, die binnen het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou verantwoordelijke is voor de externe relaties dat er een tweede ontmoeting wordt voorbereid van de paus met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill. De katholieke en othodoxe  kerkleiders hebben elkaar vijf jaar geleden ontmoet in Havana, een mijlpaal in de doorgaans gespannen relatie tussen het Vaticaan en het Russisch-orthodoxe patriarchaat. Het was immers de eerste ontmoeting van een paus met een Russische patriarch sinds het schisma van 1054.

Bron: Corriere delle Sera