Paus tot Romeinse Curie: Huidige crisis is kans tot vernieuwing

Paus Franciscus gebruikte in zijn kersttoespraak tot de Romeinse Curie niet minder dan 44 keer het woord 'crisis'.
22/12/2020 - 11:35

Paus Franciscus heeft gisteren maandag zijn traditionele kersttoespraak gehouden voor de leden van de Romeinse Curie in de Aula der Zegeningen in het apostolische paleis. Hij drukte de bestuurders van de rooms-katholieke Kerk op het hart de huidige crisis als een uitdaging en een kans te omarmen en niet te verzanden in kerkpolitieke conflicten. De coronapandemie omschreef hij als een test van het uithoudingsvermogen, die we maar beter kunnen opvatten als een mogelijkheid om onszelf te bekeren en weer authentiek te worden.

Zowel de Kerk als de samenleving beleeft momenteel een periode van crisis, die duidelijk lijkt te maken dat de klei waarvan we zijn gemaakt, afgebroken, beschadigd en gebarsten is. De paus benadrukte dat een conflict alleen maar in winnaars en verliezers resulteert en hij moedigde de kardinalen en bisschoppen aan om de huidige crisis te benutten als een kans tot vernieuwing. Conflicten proberen altijd 'schuldige' partijen te vinden om te minachten en te stigmatiseren, en 'rechtvaardige' partijen om te verdedigen, om het gevoel op te wekken dat bepaalde situaties niets met ons te maken hebben.

Rechts en links

Als de Kerk wordt geïnterpreteerd volgens de categorieën van conflict – rechts en links, progressief en traditionalistisch – dan wordt haar ware aard gefragmenteerd, gepolariseerd, geperverteerd en verraden, waarschuwde paus Franciscus. De Kerk is een lichaam dat voortdurend in crisis verkeert, juist omdat het leeft.

Lees verder onder de foto.

Paus Franciscus tijdens zijn kerstoespraak tot de Romeinse curie
Paus Franciscus tijdens zijn kerstoespraak tot de Romeinse curie © Vatican Media

Elke crisis bevat een terechte eis tot vernieuwing. Maar als we echt vernieuwing willen, dan moeten wij de moed hebben om ons volledig open te stellen. Wij mogen de hervorming van de Kerk niet langer zien als het aanbrengen van een lapje op een oud kledingstuk of simpelweg reduceren tot het opstellen van een nieuwe apostolische constitutie. Jezus Christus is dezelfde gisteren, vandaag en voor eeuwig. Maar wij zijn geroepen om dat Lichaam te bekleden met een nieuw kleed, zodat het duidelijk is dat de genade die we bezitten komt niet van onszelf maar van God komt. Met de constitutie verwees de paus naar het langverwachte document dat het nieuwe statuut van de Romeinse Curie bevat. Een hervorming van de kerk is nog iets anders. Crises en de daaruit voortvloeiende hervormingen moeten worden omarmd als tijden van genade, die ons wordt geschonken om Gods wil voor ieder van ons en voor de hele Kerk te onderscheiden, onderstreepte de paus. Zonder de genade van de Heilige Geest kunnen we ons zelfs een 'synodale' kerk voorstellen die, in plaats van geïnspireerd te zijn door de gemeenschap, uiteindelijk wordt gezien als gewoon een andere democratische vergadering die bestaat uit meerderheden en minderheden - zoals bijvoorbeeld een parlement. Maar dit is geen synodaliteit. Alleen de aanwezigheid van de Heilige Geest maakt het verschil. 

Waardering voor de Curie

Naast een moreel appel op de leden van de Curie, klonk uit de mond van de paus ook diepe waardering voor hen. Hier in de Curie zijn er velen die getuigenis afleggen met hun nederige, discrete, stille, trouwe, professionele en eerlijke werk. Hij zei dat er naast de problemen ook het geloofsgetuigenis van de prelaten bestaat, waarmee zij de wereld een teken van hoop bieden. Het enige verschil is dat problemen meteen in de krant komen, terwijl de tekenen van hoop er langer over doen om nieuws te worden, en soms zelfs nooit het nieuws halen.

Paus Franciscus hield gisteren maandag ook een bijzondere audiëntie gehouden voor alle werknemers van de Heilige Stoel en het gouvernement van Vaticaanstad en hun gezinnen. Die vond plaats in de Paulus VI-aula, de grote audiëntiezaal aan de zuidkant van Vaticaanstad.

Bron: CNA/kro-ncrv.nl/katholieknieuws