Paus zoekt prefect voor de Congregatie voor de Clerus

De kerkjurist Egidio Miragoli start in opdracht van de paus een consultatieproces voor een nieuwe prefect voor de Congregatie voor de Clerus.
10/06/2021 - 16:59
Paus Franciscus
Paus Franciscus © VaticanMedia

Paus Franciscus heeft opdracht gegeven voor een intern onderzoek en doorlichting van de Congregatie voor de Clerus, die verantwoordelijk is voor de ongeveer 410.000 katholieke priesters wereldwijd. De opdracht is toevertrouwd aan de Italiaanse bisschop en kerkjurist Egidio Miragoli (65) van het bisdom Mondovi (Piemonte). Volgens het jezuïetentijdschrift America kreeg hij die taak na het recente overleg van de Italiaanse Bisschoppenconferentie (CEI). Het Vaticaan heeft het bericht nog niet bevestigd.

Mgr. Miragoli zal de medewerkers van de congregatie vanaf morgen en nog tot het einde van de maand ontmoeten. De start van de opdracht valt samen met het emeritaat van kardinaal Beniamino Stella, die straks in augustus 80 jaar wordt. Voorlopig is nog geen nieuwe prefect van de Congregatie voor de Clerus aangesteld.

Eerder dit jaar gaf paus Franciscus al de opdracht voor een gelijkaardige 'visitatie' van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Discipline van de Sacramenten, na het emeritaat van kardinaal Robert Sarah. Toen werd de opdracht toevertrouwd aan Claudio Maniago. Ook toen was de consultatieronde een onderdeel van de zoektocht naar een geschikte prefect voor de congregatie.

Bron: America