Podcasts verkennen toekomst religieuze plekken

'Toekomstverkenner' Kristof Lataire gaat in een podcastreeks en een boek in gesprek over de betekenis van religieuze plekken in ons land.
05/07/2024 - 09:22

Kristof Lataire noemt zichzelf toekomstverkenner van religieus patrimonium. Samen met gemeenschappen gaat hij op zoek naar de toekomst van hun parochiekerk, klooster of ander religieus patrimonium. Daarom richtte hij in 2018 de onderneming Kapittel op en ondertussen is hij een van de experten van deze materie. Op dit moment begeleidt hij de herbestemming van de Sint-Godelieveabdij en het klooster Minderbroeders Kapucijnen in Brugge voor Toerisme Vlaanderen. Ook mag hij mee de toekomst vormgeven van de Abdij Herkenrode (Hasselt).

‘Ik merk dat we in Vlaanderen nood hebben aan positieve energie en de juiste mindset om de toekomstverkenning van religieuze plekken aan te vatten’, zo verduidelijkt Lataire zijn project. ‘We moeten de kramp om te starten ombuigen naar vertrouwen.’

De kracht van de scheppende ruimte is een boek en 9-delige podcastreeks. In dialoog met enkele interessante gesprekspartners wil Lataire perspectieven aanreiken en concrete acties voorstellen die energie geven om religieuze plekken een nieuwe toekomst te geven. 26 experten verrijken zijn visie.

Religieuze sites leren herwaarderen

In elke aflevering gaat hij in gesprek met diverse experten over de toekomstverkenning van religieuze plekken. Zijn onder meer te gast: professor kerkelijk recht Rik Torfs, kanunnik Bart Paepen, zuster Mieke Kerckhof, erfgoedexperten, architecten en academici. Voor elke aflevering gaat hij met zijn gasten naar een plek die verband houdt met een specifiek thema, zoals Abdij van Park, de Godelieveabdij in Brugge of de kerk van de Goede-Bijstand in Brussel. Het zijn religieuze plekken die prikkelen en uitdagen.

Tekst gaat verder onder de podcast met aflevering 1, opgenomen in de kathedraal van Antwerpen.

De gesprekken bieden inspiratie voor allen die met het onderwerp bezig zijn. Peter De Wilde, administrateur Generaal van Onroerend Erfgoed en Toerisme Vlaanderen, wijst op het feit dat gebouwen vaak mentale constructies zijn en dat dit aspect belangrijker is dan de conservatie van het materiaal. Sites, en zeker religieuze sites, evolueren ook in de tijd. ‘Herwaarderen is de waarde van een plek leren kennen.’

Zuster Mieke Kerckhof ziet nieuwe bestemmingen graag in de lijn van de stichters, maar ze vraagt ook een hedendaagse invulling, niet per se christelijk, die een antwoord biedt aan de zinvragen van mensen. Op die manier kan ze ook weer aansluiten bij de christelijke traditie.

‘De podcasts zorgen dat je vanuit verschillende invalshoeken op een positieve manier kijkt naar de toekomstverkenning van religieuze plekken’, evalueert Lataire de gesprekken. ‘We voelen dat de podcasts  perspectieven aanreiken om op een positieve manier de toekomst te verkennen van religieuze plekken.’

Ontdek de podcastreeks. Bekijk de bestelinformatie van het boek De kracht van de scheppende ruimte (49,95 euro).