Prijs Spirituele Zorg voor pastores van AZ Sint-Lucas Brugge

De Beroepsvereniging van Zorgpastores bekroont het pastorale team voor hun Spiritwijzer, een instrument om spirituele noden bespreekbaar te maken.
16/06/2018 - 14:00

Marieke Desendere, Rob Dewaepenaere en Annelien Van der Borght van het pastorale team van AZ Sint-Lucas Brugge ontvangen de prijs op 16 juni 2018 in Blankenberge tijdens de congresdag van de Beroepsvereniging van Zorgpastores

De Brugse zorgpastores krijgen de prijs voor hun Spiritwijzer, een instrument waarmee zorgverleners spirituele thema’s kunnen herkennen en bespreekbaar maken. En dat gaat veel breder dan een vraag om de ziekenzalving of de communie te ontvangen. 

Spiritwijzer bekroond met Prijs Spirituele Zorg
Spiritwijzer bekroond met Prijs Spirituele Zorg © Caritas Vlaanderen

Annelien Van der Borght • Hulpverleners associëren spirituele zorg nog te vaak alleen met expliciet godsdienstige vragen. Terwijl er veel alledaagse uitdrukkingen zijn die verwijzen naar een spirituele behoefte. De uitspraak ‘ik zal nooit meer dezelfde zijn’ verwijst bijvoorbeeld naar ‘verlies van identiteit’. En een patiënt die zegt ‘het is altijd maar afwachten’ heeft misschien wel te kampen met gevoelens van ‘onmacht’. 

Voor veel hulpverleners is de Spiritwijzer een ogenopener. ‘Ik wist niet dat achter die gewone uitspraken een spirituele nood schuilging,’ zeggen ze. 

Annelien Van der Borght • Door onwetendheid of onmacht bij de hulpverlener durven diepe geestelijke noden in een zorgcontext weleens afgewimpeld worden: ‘Ach, trek het u niet aan. Het zonnetje schijnt en straks komt uw dochter op bezoek.’ De Spiritwijzer moedigt hulpverleners in de eerstelijn aan om spirituele signalen op te vangen en om ze met een open houding verder te onderzoeken. 

Meer weten

De Spiritwijzer bestaat in 3 versies: een voor algemene ziekenhuizen, een voor de ouderenzorg en een voor de psychiatrie. 

Spiritwijzer bestellen en vormingsaanbod via Caritas.be