Prinses Astrid krijgt Grootkruis in de Orde van het Heilig Graf

De onderscheiding is een teken van waardering voor hun inzet voor een cultuur van vrede in het Heilige Land.
09/06/2023 - 16:01

Tijdens een plechtigheid in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk in Brussel, overhandigde de Kardinaal-Grootmeester Fernando Filoni het insigne van het Grootkruis in de Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem aan prinses Astrid, prinses van België, en haar echtgenoot aartshertog Lorenz van Oostenrijk-Este, prins van België. Daarmee worden zij Dame en Ridder van de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem.

De plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van de apostolische nuntius voor België en Luxemburg, mgr. Franco Coppola, en de gouverneur-generaal Leonardo Visconti di Modrone en andere hoogwaardigheidsbekleders van het Belgische koningshuis evenals de Orde van het Heilig Graf.  Prinses Astrid hernieuwde in het dankwoord haar inzet en die van haar man voor de cultuur van vrede in het Heilige Land. Zij beloofde ook om spoedig naar de regio terug te keren om de Heilige Plaatsen te bezoeken.

De Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem is een rooms-katholieke ridderorde, waarvan het ontstaan nog teruggaat tot de periode van de kruistochten. Zij legt zich toe op het verspreiden van het katholieke geloof en vooral ook het ondersteunen van caritatieve werken in het Heilig Land. De orde valt rechtstreeks onder het gezag van de Heilige Stoel en de grootmeester wordt niet verkozen, maar door de paus aangesteld.