Priorij van Hunnegem voorlopig beschermd

Onroerend Erfgoed heeft de priorij van Hunnegem in Geraardsbergen voorlopig beschermd als monument.
20/08/2016 - 10:00
© Onroerend Erfgoed

Sinds 1936 wordt de Onze-Lieve-Vrouw van Hunnegemkerk in Geraardsbergen, vanwege haar historische en artistieke waarde, als monument beschermd. De Vlaamse overheid heeft nu beslist om die bescherming, in afwachting van de definitieve erkenning op zijn minst voorlopig uit te breiden tot de priorij van Hunnegem en de ommuurde kloostertuin. De kloostergebouwen bevatten onder meer fraaie neogotische muurschilderingen van Bert-De l'Arbre. De ommuurde boomgaard ten zuidwesten van de priorij wordt niet mee beschermd.

Benedictinessen

De priorij van Hunnegem werd in 1624 door de Engelse edelvrouw Anne Scudamore (1584 - 1634) gesticht. Sindsdien werd het klooster door benedictinessen bewoond, die zich doorheen de eeuwen vooral toelegden op het onderwijs. In de 19de en 20ste eeuw was de borduur-, brei- en kantschool van de zusters een begrip.

Mariaal Centrum

Eind 2008 verlieten de laatste twee benedictinessen het klooster en werd het wegens een gebrek aan roepingen gesloten. Momenteel wordt een deel van de gebouwen gebruikt door sociale en caritatieve verenigingen. Er zijn ook vergevorderde plannen om de kerk, het zusterkoor en een deel van de zeventiende-eeuwse kloostergebouwen om te vormen tot een museaal Mariaal Centrum.

Bron: Onroerend Erfgoed