Processiebeeld Tongerse Kroningfeesten start rondgang

De tocht van het processiebeeld van de Tongerse Kroningsfeesten naar Vreren verliep alvast veel avontuurlijker dan gepland. 
05/07/2023 - 09:19
Vertrek van het processiebeeld vanuit de basiliek in een aanhangwagen met plexiglas
Vertrek van het processiebeeld vanuit de basiliek in een aanhangwagen met plexiglas © Jos Collaer./Bisdom Hasselt

Het processiebeeld van de Kroningfeesten, die om de 7 jaar in Tongeren worden gehouden, is afgelopen zondag na een korte viering in de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek aan zijn rondgang begonnen. Het genadebeeld Oorzaak Onzer Blijdschap maakt nog tot eind van de maand een rondgang langs de Tongerse parochies en dorpen, onder meer langs woonzorgcentra, de clarissen en het Vesaliusziekenhuis. Daarbij wordt het beeld telkens begeleid door een delegatie van de Aartsbroederschap van Onze-Lieve-Vrouw

Het originele en waardevolle beeld dateert uit 1479. Het processiecomité kreeg de raad om er erg voorzichtig mee om te gaan. Daarom liet het Kroningscomité in 2002 een processiebeeld maken, een exacte kopie van het genadebeeld dat ook wordt gebruikt bij de jaarlijkse processie tijdens Tongeren kermis. Al een geluk, want zondag liep het bij het transport naar Vreren op de Luikersteenweg (Hasselt) mis. 

Volgens het Kroningscomité raakte het processiebeeld los van de sokkel en viel om tegen de plexiwand van de aanhangwagen. Gelukkig heeft het beeld een goede beschermengel en raakte het niet beschadigd. Na het ongelukje werd het beeld overgeladen in een bestelwagen. Door het voorval moest de korte processie naar de kerk van Vreren wel in allerijl afgelast worden.

Bron: HBVL