Professor Peter Berger is overleden

De Amerikaanse filosoof en socioloog Peter L. Berger was een van de meest invloedrijke godsdienstsociologen van de 20ste eeuw.
29/06/2017 - 17:07
Professor Peter Ludwig Berger
Professor Peter Ludwig Berger © Paul-Watzlawick-Ehrenrings

De bekende Amerikaanse godsdienstsocioloog Peter L. Berger is op 27 juni op 89-jarige leeftijd overleden. De in Oostenrijk geboren Amerikaanse geleerde werd bekend door zijn studies over kennis, religie, moderniteit en de grondslagen van de sociologie. Zijn boek The Sacred Canopy (verschenen onder de Nederlandse titel: Het hemels baldakijn) wordt als een klassieker beschouwd.

Berger werd op 17 maart 1929 als Peter Ludwig Berger in Wenen geboren. Hij emigreerde als kind van joodse ouders naar de Verenigde Staten en studeerde er filosofie en sociologie. Vanaf de jaren 1950 doceerde en deed hij onder meer onderzoek aan de Universiteit van North Carolina, het Theologisch Seminarie van Hartford of de Evangelischen Akademie Bad Boll in Duitsland. Later was hij ook nog docent aan de meest prestigieuze universiteiten in New York, New Jersey en Boston. In 1981 was hij professor sociologie en theologie aan de Universiteit van Boston, waar hij vanaf 1985 ook directeur werd van het Institute on Culture, Religion and World Affairs dat hij mee had opgericht.

Zijn meest invloedrijke boek is The Social Construction of Reality, waarmee hij met coauteur Thomas Luckmann het sociaal constructionisme uitwerkte. Deze theorie zegt dat mensen in hun omgang met elkaar door rationalisering een betekenisvolle wereld construeren, waarvan ze op den duur menen dat die wereld objectief is. In Het hemels baldakijn argumenteert hij onder meer dat zaken die religieuze leiders als objectief en absoluut voorstellen slechts constructies zijn van de naar betekenis verlangende mens.

Bron: Kathpress.at/kro.nl