Rapport over seksueel misbruik in aartsbisdom Keulen

Het rapport over seksueel misbruik in het aartsbisdom Keulen tussen 1975 en 2018 is kritisch voor voormalig aartsbisschop Joachim Meisner.
18/03/2021 - 13:14
Kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen
Kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen © aartsbisdom Keulen

In Keulen werd vandaag het 800 pagina's tellende rapport voorgesteld over de afhandeling van gevallen van misbruik in het aartsbisdom Keulen. Daarin worden 236 dossiers geanalyseerd. Bij 24 daarvan zou er sprake zijn van plichtsverzuim en in 104 gevallen zijn er aanwijzingen dat getracht werd het misbruik te verdoezelen of te minimaliseren. De voorbije maanden was er in Duitse media scherpe kritiek op de huidige aartsbisschop van Keulen, kardinaal Rainer Maria Woelki. Maar volgens de Frankfurter Allgemeine, die eerder nochtans felle kritiek had op de kardinaal, kan hem weinig verweten worden. Voor de belaagde Woelki, die mee door zijn forse kritiek op de Synodale Weg onder vuur lag, is het rapport een opsteker. Hij had vooraf aangekondigd dat hij de bevindingen van het rapport zou accepteren en ook indien nodig sancties zou opleggen.

Kritiek is er wel op de manier waarop zijn voorganger, kardinaal Joachim Meisner die in 2017 is overleden en de toenmalige hulpbisschop Stefan Hesse, die vandaag bisschop is in het Duitse bisdom Hamburg en zich in 11 gevallen mogelijk aan schuldig verzuim heeft schuldig gemaakt. Kardinaal Meisner wordt verweten dat hij in een derde van de gevallen waarvan hij op de hoogte werd gebracht, niet doortastend is opgetreden. Volgens het rapport werd hun beleid gekenmerkt door chaos, incompetentie en misverstanden. Dat veranderde vanaf 2015, toen er een centrum voor de preventie van misbruik werd opgericht. De periode die daaraan voorafging, is erg moeilijk te reconstrueren door de vele tegenstrijdige verklaringen.

Bron: FAZ