Restauratie van de Sint-Martinuskerk in Aalst
De Vlaamse overheid kent een premie van 78.795,20 euro toe voor de restauratie van het interieur van de Sint-Martinuskerk in Aalst. De Sint-Martinuskerk heeft een grote historische, religieuze en toeristische waarde. Om die te bewaren voor toekomstige generaties zijn grondige restauratiewerken nodig. Dit grootse restauratieproject komt in een finale fase. Voor de laatste interieurrestauratie is eerst een vooronderzoek nodig om de nodige restauratiewerken goed in te schatten. Nadien kunnen dit stijlvoorbeeld van de Brabantse gotiek en zijn uitzonderlijke kunstvoorwerpen opnieuw schitteren, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.
De Aalsterse Sint-Maartenskerk is een fraai voorbeeld van deBrabantse gotieken telt een groot aantal kerkschatten, onder meer een sacramentstoren uit het begin van de 17de eeuw en de Sint-Rochusschilderijen van Pieter Paul Rubens, die beschermd zijn als topstuk van 17de-eeuwse religieuze kunst. De legendarische priester Adolf Daens deed in deze kerk ook zijn eerste communie en droeg er na zijn wijding zijn eremis op. Op het einde van zijn leven deed hij er dagelijks de kruisweg en na zijn overlijden werd er voor hem een rouwdienst gebeden.
De restauratie van de Sint-Martinuskerk startte al in 2014 en moet in 2024 voltooid zijn. Daarvoor heeft Vlaamse regering een premie van in totaal 17,7 miljoen euro voorzien. Elke restauratiefase wordt voorafgegaan door een onderzoeksfase. Al die tijd blijft de kerk in gebruik voor de erediensten en culturele evenementen.
Bezoekers kunnen via gluurgaten de werfzone en de restauratiewerken bekijken en de restauratoren aan het werk zien, terwijl die de schilderijen behandelen. Om deze laatste fase van de interieurrestauratie te starten, is er eerst uitgebreid vooronderzoek nodig, verduidelijkt minister Diependaele. Zo zullen specialisten de toestand en de eventuele afwerkingslagen van de altaren, lambriseringen, wanden en gewelven, beelden in de kerk en van de toestand van het altaartextiel, de schilderijen en de glasramen onderzoeken.
Lees meer over de restauratie en de historiek op de website van de Sint-Martinuskerk.