Reuzenschoen zet vaart in humaan vluchtelingenbeleid

Een imposante wandelschoen op het Operaplein van Antwerpen promoot de Refugee Walk.
23/08/2023 - 14:00

Op het Operaplein van Antwerpen is een indrukwekkende reuzenwandelschoen, met daarop de woorden ‘Want elke stap telt’, opgesteld. Met het initiatief vraagt Vluchtelingenwerk Vlaanderen aandacht voor de Refugee Walk, het jaarlijkse wandelsportevenement dat bewustzijn wil creëren en geld inzamelen voor mensen op de vlucht. 

‘Tijdens de wandeling op 8 september tonen zo'n 2.000 deelnemers van alle leeftijden, achtergronden en nationaliteiten over heel Vlaanderen hun solidariteit met vluchtelingen door samen een symbolische route van 20 of 40 km te wandelen. Zo zamelen zij geld in voor mensen op de vlucht. Deze actie wordt gesteund door een reeks prominente persoonlijkheden, onder wie Alina Churikova, Jaouad Alloul, Joke Emmers, Katrien De Ruysscher, Laura Janssens, Lien Van De Kelder, Nadia Nsayi en Sanad Latifa. Via hun gezamenlijke inzet willen ze de impact van deze oproep tot solidariteit vergroten en samen mee de aandacht trekken naar de urgente kwesties rond vluchtelingen’, aldus Vluchtelingenwerk Vlaanderen.  

(vervolg na de foto)

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vraagt op een opvallende manier aandacht voor de Refugee Walk
Vluchtelingenwerk Vlaanderen vraagt op een opvallende manier aandacht voor de Refugee Walk © Bert Blondeel

De reuzenschoen in Antwerpen staat symbool voor de solidariteit met mensen op de vlucht. Voorbijgangers worden zo herinnerd aan de uitdagingen en ontberingen die zij doormaken op hun zoektocht naar veiligheid. De tekst ‘Want elke stap telt’ benadrukt de waarde van kleine acties van individuen en het belang van gezamenlijke inzet. Vluchtelingenwerk roept hartelijk op om deel te nemen aan de Refugee Walk 2023: ‘Met de opbrengst van dit solidariteitsevent kunnen wij met onze expertise rond asiel en migratie druk blijven zetten op het beleid, mensen in beweging brengen, campagne voeren, asielzoekers een eerste onthaal geven, juridische vragen beantwoorden of een uitgebreid vormingsaanbod voorzien.’