Als je Rome bezoekt, mag je deze ontsnappingsroute van de pausen niet missen

Na 6 jaar restauratie is de Passetto di Borgo in Rome opnieuw geopend. Loop over de 800 meter lange verhoogde gang, waar eens de pausen vluchtten.
08/01/2025 - 15:58
Passetto di Borgo in de nacht, met zicht op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek
Passetto di Borgo in de nacht, met zicht op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek © CC Raja Patnaik via Wikimedia Commons

Wie tijdens het Jubeljaar 2025 het Vaticaan bezoekt, moet zeker ook eens lopen over de Passetto di Borgo, een 800 meter lange versterkte gang over een muur die het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad verbindt met de Engelenburcht. 

Panoramisch zicht vanaf het dakterras van de Engelenburcht, met rechts de Passetto di Borgo en linksboven de Sint-Pietersbasiliek
Panoramisch zicht vanaf het dakterras van de Engelenburcht, met rechts de Passetto di Borgo en linksboven de Sint-Pietersbasiliek © CC Hugo DK via Wikimedia Commons

Verschillende pausen hebben ook daadwerkelijk van deze ontsnappingsroute gebruikgemaakt:

  • paus Alexander VI in 1494, toen Karel VIII van Frankrijk de stad binnenviel,
  • paus Clemens VII tijdens de plundering van Rome op 6 mei 1527. Toen stierven 147 Zwitserse gardes ter verdediging van de paus. Nieuwe gardes worden daarom nog altijd beëdigd op 6 mei. 

Ooit was de gang nog veel langer. Rond 852 liet paus Leo IV een 3 km lange en 5 meter hoge muur met open rondgang bouwen ter verdediging tegen de Saracenen. Die Leontijnse Muur liep als een hoefijzer van de Engelenburcht, achter de Sint-Pietersbasiliek door, terug naar de Tiber. Van die muur blijft vandaag nog zo'n 800 meter over. 

Het eigendom van de Passetto is lang een geschilpunt geweest tussen de Heilige Stoel en het eengemaakte Italië. Pas in 1991 bereikten ze een akkoord. De eerste 600 meter vanaf de Engelenburcht behoort toe aan Italië, en de laatste 200 meter aan het Vaticaan. De grens ligt ter hoogte van de Piazza della Città Leonina. Daar ga je via een metalen poortje Vaticaanstad binnen. 

Je bereikt de Passetto di Borgo vanaf de Bastione di San Marco, de noordwestelijke hoektoren van de Engelenburcht. 

Bronnen: Katholisch(externe link) (Duits) - Wikipedia(externe link)
 

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Pasen

Op zondag 20 april vieren alle christelijke kerken samen Pasen. Kerkleiders uit vijf verschillende tradities in ons land delen samen een paaswens.

Jean-Marie Speich (rechts) op 15 januari 2025 tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie voor het diplomatieke corps in Slovenië

Hij zal de komende jaren een belangrijke rol spelen bij de vervanging van verschillende bisschoppen die met pensioen gaan.

Het Acta Sanctorum, een werk van drie eeuwen, opgevat als een kritische encyclopedie van alle heiligen van het Oosten en het Westen

Het unieke heiligenonderzoek van de Bollandisten krijgt een plek in het Memory of the World-register van Unesco. Een mijlpaal voor Belgisch erfgoed.

Met de Bijbel in haar hand kijkt Ana uit naar haar doopsel.

Het aantal volwassen kandidaat-dopelingen in de katholieke Kerk in België blijft opvallend toenemen. Dit jaar zijn het er 536.

Vertaler Marlon Winedt kreeg feestelijk een exemplaar overhandigd van de Papiamentobijbel waaraan hij meewerkte

Meer dan 6 miljard mensen hebben nu toegang tot de complete Bijbel in hun eigen taal. Dat zijn er 100 miljoen meer dan in 2023. Ontdek de infografiek.

Het reizende reliekschrijn van de heilige Bernadette Soubirous van Lourdes komt in mei 2025 naar België

De reliekhouder uit Lourdes bevat fragmenten van het lichaam van de heilige. Je kan de reliek in elk bisdom vereren. Ontdek de data en locaties.