Samana reikt 'Helpende Handen'-prijzen uit

Samana beloont Vlaamse jongeren van scholen en jeugdbewegingen voor de origineelste activiteiten bij zieken en zorgbehoevenden.
10/05/2019 - 15:24

Samana, het vroegere CM Ziekenzorg, heeft in Walibi haar Jonge Helpende Handen Trofeeën uitgereikt voor de warmste activiteiten van jongeren voor zieke of zorgbehoevende kinderen, jongeren of volwassenen. Dit jaar kwam vanuit scholen en jeugdbewegingen een 100-tal acties binnen waarbij alles bij elkaar ongeveer 2.500 jongeren betrokken waren. Duizend jongeren werden beloond met een dag plezier en ontspanning in Walibi. Tegelijk werden onderscheidingen voor de allerbeste en origineelste projecten overhandigd door William Boeva, de peter van de trofee. De JOHH Trofee wil de jongeren van scholen en jeugdbewegingen aansporen tot originele, laagdrempelige initiatieven die een verschil maken en die anderen kunnen inspireren.

Dit jaar zijn er twee bronzen JOHH-trofeeën toegekend. De Chiromeisjes van De Schakel uit Groot-Vorst/Laakdal beginnen hun samenkomsten op zondagnamiddag al 50 jaar met het zingen van chiroliedjes. Op 16 maart nodigden zij daarvoor ook leden van Samana Groot-Vorst uit, die daarna ook nog eens werden getrakteerd op enkele dansjes, koffie en cake. De leerlingen van de vakschool van de Petrus en Pauluscampus West in Oostende vielen in de prijzen omdat zij samen met het mplaatselijke Sociaal Huis klussen opknappen bij mensen met een financiële en een fysieke beperking. Het project kreeg de naam burenhulp.

Vrolijke gezichten en dankbaarheid, want zorg maakt ook gelukkig
Vrolijke gezichten en dankbaarheid, want zorg maakt ook gelukkig © Samana

De zilveren JOHH-trofeeën worden dit jaar toegekend aan de spel- en speelbegeleiding van leerlingen van BuSo De Ast bij zieke kinderen van de afdeling pediatrie in het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper. Zo kregen de zieke kinderen ook de gelegenheid om te praten over hun ziekte. Tegelijk konden zij hun ziekte even vergeten. De Chiromeisjes van Overpelt Centrum organiseerden een knutselactiviteit en cupcakeactie in een instelling waar mensen met een mentale en fysieke beperking verblijven. Daarbij werd ook met de bewoners in het nabijgelegen bos gewandeld en werd er samen een vieruurtje klaargemaakt.

William Boeva, peter van de Helpende Handen Trofee
William Boeva, peter van de Helpende Handen Trofee © Samana

De hoogste onderscheiding of de gouden JOHH-trofee gaat naar de leerlingen van 6JGZ van Mariagaard in Wetteren voor hun project Springtime for Specials. Dat project richtte zich tot bewoners van voorzieningen voor mensen met een beperking in de omgeving van Wetteren. De bewoners kregen telkens een topnamiddag aangeboden, waarbij de leerlingen ook een fuif organiseerden met alles erop en eraan. De leerlingen leefden zich met de bewoners en hun begeleiders uit op de dansvloer, aan de draaitafel of achter de bar. Met Springtime for Specials waren de jongeren en bewoners telkens drie uur actief bezig.

Bron: Samana