Samana vraagt steun voor jonge mantelzorgers

Bijna 20 procent van de jongeren op school zit in een mantelzorgsituatie. Dat is een ingrijpend gebeuren dat een grote impact heeft op hun leven.
16/05/2019 - 15:40
Samen naar een mantelzorg-vriendelijke school
Samen naar een mantelzorg-vriendelijke school © Samana

Samana/CM Ziekenzorg lanceert vandaag in het Vlaams Parlement het project: Samen naar een mantelzorgvriendelijke school. Daarmee vraagt ziekenzorg aandacht en ondersteuning voor jonge mantelzorgers. Volgens de organisatie zit 17 procent van de jongeren op school in een mantelzorgsituatie. Normaal zorgen ouders voor hun kinderen, maar bij 1 op 5 jongeren gaat die zorg en ondersteuning in de andere richting. Daarbij gaat het om meer dan even afwassen. De jongeren worden betrokken bij huishoudelijke taken, bieden een luisterend oord, gaan boodschappen doen, vervullen administratieve taken … Dat engagement zet ook het maken van huistaken onder druk en vertaalt zich soms ook negatief in de schoolresultaten, terwijl de klasleerkracht en andere leerkrachten vaak niet op de hoogte zijn van de thuissituatie en de jongeren zelf op school bij niemand terecht kunnen met vragen of problemen.

Leerkrachten linken overmatig ‘braaf’ of ‘storend’ gedrag, onregelmatige aanwezigheid, niet gemaakt huiswerk … niet aan de mogelijkheid dat dit een jonge mantelzorger kan zijn. Samana

Directeur Johan Tourné van Samana: Bij het project Samen naar een mantelzorgvriendelijke school wordt samen met de school en de leerlingen bekeken hoe de school mantelzorgvriendelijk kan gemaakt worden voor jonge mantelzorgers. Scholen die succesvol het project hebben doorlopen worden vanaf vandaag verenigd in het Scholennetwerk voor jonge mantelzorgers, dat alle scholen samenbrengt die zich inspannen om jonge mantelzorgers op school te ondersteunen. Vanmiddag stellen wij ook het boek ‘Jonge mantelzorgers op school’ voor, een uitgave van Politea. Deze publicatie nodigt scholen uit oog te hebben voor jonge mantelzorgers en hen te ondersteunen. Het schetst de situatie van jonge mantelzorgers en brengt relevant cijfermateriaal, praktische voorbeelden en getuigenissen van jonge mantelzorgers zelf.

Lees meer over het project Samen naar een mantelzorgvriendelijke school en het boek 'Jonge mantelzorgers op school.