Schoolbel rinkelt voor het recht op goed onderwijs

Met de actie 'Saved by the bell' vestigen scholen én leerlingen de aandacht erop dat 258 miljoen kinderen nog altijd niet naar school kunnen.
05/10/2021 - 12:00
Jaarlijks actiemoment voor recht op onderwijs
Jaarlijks actiemoment voor recht op onderwijs © Studio Globo

Studio Globo roept alle scholen op om op morgen dinsdag 5 oktober hun schoolbel extra te laten rinkelen. De studio ondersteunt leerkrachten kleuter-, lager, secundair en hoger onderwijs met een educatief aanbod waarmee kinderen en jongeren de wereld ontdekken en positief leren omgaan met diversiteit. Met de laagdrempelige actie Saved by the bell, die ook al de voorgaande jaren plaatsvond, wordt aandacht gevraagd voor het recht op goed onderwijs overal ter wereld. Saved by the bell is gekoppeld aan de Internationale Dag van de Leerkracht of World Teachers’ Day (jaarlijks op 5 oktober).

Meer en meer kinderen krijgen toegang tot onderwijs. Toch kunnen er volgens cijfers van Unesco wereldwijd nog steeds 258 miljoen kinderen én jongeren om allerlei redenen niet naar school gaan (cijfers uit 2018). Nochtans is onderwijs een hefboom voor ontwikkeling en gelijke kansen, zegt Jos Schockaert, projectverantwoordelijke van Saved by the Bell.

Tegelijk wil de actie dit jaar tegen de achtergrond van de coronapandemie ook extra aandacht vragen voor de verwezenlijking van de vierde doelstelling van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals). De wereldwijde coronacrisis heeft op vele plaatsen ook de kansen op goed onderwijs gehypothekeerd. Vele kinderen en jongeren, soms ook bij ons, liepen leerachterstand op om moesten voor langere periode de school missen.

Jos Schockaert: Naast het extra rinkelen van de schoolbel, vraagt Studio Globo aan directies en leerkrachten om de leerlingen te sensibiliseren over het recht op kwaliteitsonderwijs. Daarvoor biedt Studio Globo uitgewerkte lessen en duidingsmomenten aan via de website www.savedbythebell.be.

Bron: Saved by the Bell