'Shakespeare was een verdoken katholiek'

Precies 400 jaar na zijn dood blijven leven en werk van de grootste Engelse schrijver ooit voer voor speculaties en discussies.
23/04/2016 - 15:10

Vandaag precies 400 jaar geleden stierf William Shakespeare (1564-1616) in het Engelse plaatsje Stratford-upon-Avon, dat voor altijd met de naam van de toneelschrijver verbonden zal blijven. Hij mag tot de grootste en meest invloedrijke schrijvers aller tijden worden gerekend.

Over zijn persoonlijk leven wordt nu nog steeds gebakkeleid, bijvoorbeeld over zijn geloof. Lange tijd werd aangenomen dat Shakespeare protestant was, maar dat kwam enkele jaren geleden op losse schroeven te staan. Het Venerable English College, een Engels katholiek seminarie nabij Rome, beweerde toen dat Shakespeare een 'verdoken katholiek' was. Kort voor zijn geboorte had koningin Elisabeth I officieel met Rome gebroken - Shakespeare zou zijn geloof daarom verborgen hebben gehouden.

Het gastenboek van het Romeinse seminarie zou meermaals zijn ondertekend met een cryptische omschrijving die naar de naam Shakespeare verwijst.

De Engelse bard zou dus meer dan eens incognito op bedevaart naar Rome zijn geweest.

En is Shakespeare wel Shakespeare?

Gesteld natuurlijk dat Shakespeare écht de Shakespeare was die we vandaag huldigen. Sommige onderzoekers menen namelijk dat Shakespeare niet zelf schreef, maar zijn naam zou hebben geleend aan een schrijvende graaf uit Oxford. Graaf Edward de Vere kon namelijk niet onder eigen naam publiceren omdat het in de 17de eeuw not done was om als edelman volks toneel te schrijven. Ook twee andere tijdgenoten, Francis Bacon en Christopher Marlowe, worden genoemd als échte auteurs.