Slachtoffers Rana Plaza herdacht in Brusselse Nieuwsstraat

De actie vraagt aandacht voor de vernietigende kracht van 'fast fashion' en de slachtoffers van de instorting van Rana Plaza precies 10 jaar geleden.
24/04/2023 - 15:59
De reusachtige bal gemaakt van kleren
De reusachtige bal gemaakt van kleren © Tim Dirven/Schone kleren campagne

Vanmiddag, op de kop af tien jaar na de ramp in het textielcomplex Rana Plaza in Savar (Bangladesh), waarbij op 24 april 2013 in totaal 1.138 textielarbeiders om het leven kwamen, rolde een meer dan twee meter grote, van kleurrijke kleren gemaakte bal door de Nieuwstraat, dé winkelstraat in Brussel. De bal staat symbool voor de fast fashion

Na de performance was er op het Muntplein een herdenking met bijna 200 actievoerders van de slachtoffers van de instorting van het acht etages tellende Rana Plaza-complex in Savar. Volgens de actievoerders is de vooruitgang in de kledingsector sinds de dodelijke ramp nog altijd maar heel mager. Weliswaar ging de veiligheid in veel kledingfabrieken sindsdien erop vooruit, maar de lonen blijven erg karig en liggen met 69 euro per maand ver onder het bestaansminimum. De actievoerders roepen beleidsmakers in Europa en ons land op om ambitieuze wetgeving aan te nemen die rampen als Rana Plaza in de toekomst kan voorkomen.

Sisypholia

De reusachtige bal is een performance van poppenspeelster Natacha Belova en danser Dorian Chavez. Met hun Sisypholia, losjes geïnspireerd op de antieke Sisyphusmythe, stellen zij op deze ludieke en poëtische manier ook de overconsumptie van kleding in vraag. Het fast fashionmodel dendert almaar verder en onderweg op zijn tocht maakt de bal vele slachtoffers, terwijl de wereld wordt opgezadeld met bergen afval. Sisypholia, in een organisatie van het Théâtre Nationale Wallonie-Bruxelles wordt nog twee opgevoerd in open lucht in het Brusselse Muzenpark op donderdag 27 april om 16 uur en zaterdag 29 april om 15 uur.