Stenen gezocht voor heropbouw van Parijse Notre-Dame

De identificatie van de geschikte stenen voor de heropbouw van de Parijse Notre-Damekathedraal moet tegen half 2021 voltooid zijn.
06/02/2021 - 11:18
Notre-Dame Parijs
Notre-Dame Parijs © Philippe Keulemans

De verantwoordelijke voor de heropbouw van de Parijse Notre-Dame bevestigt dat zijn mensen naarstig op zoek zijn naar steengroeven en kalkrotsen om geschikte stenen te vinden voor de heropbouw van de kathedraal, die bij een zware brand in  april 2019 ernstig beschadigd raakte.

Voor de heropbouw zijn volgens de verantwoordelijken grote hoeveelheden van esthetisch en fysiek geschikte stenen nodig om de verbrande muur te herstellen. Om het geschikte bouwmateriaal te vinden, worden momenteel onderzoeken in steengroeven en op monsters in het laboratorium uitgevoerd in samenwerking met het Franse Bureau voor Geologie en Mijnbouwonderzoek (BRGM).

De oorspronkelijke stenen voor de bouw van de Notre-Dame werden in de 12de en 13de eeuw uit de ondergrond van Parijs gehaald. Ze werden er gewonnen uit kalkrotsen van een geologische laag die tussen 41 en 48 miljoen jaar geleden werd gevormd. In de regio van Parijs zijn er momenteel nog een tiental steengroeven waar dergelijke stenen worden gewonnen. Desnoods worden er nieuwe lagen aangeboord 

Bron: Vaticannews.va