Student UA schrijft open brief aan Vlaamse onderhandelaars

Herman Quintelier, student aan de Universiteit Antwerpen, schreef samen met leerkracht David Monjaerts, een brief aan de Vlaamse onderhandelaars.
26/09/2019 - 17:01

Herman Quintelier is student rechten aan de Universiteit Antwerpen (UA) en voorzitter van de studentenvereniging CDS Antwerpen. Samen met David Monjaerts, een gediplomeerd leerkracht en voormalig hoofdredacteur van KVHV (Katholiek Vlaams HoogstudentenVerbond) Antwerpen, heeft hij een open brief geschreven aan de coalitieonderhandelaars voor de nieuwe Vlaamse regering. Zij roepen daarin op voor het behoud van de levensbeschouwelijke lessen.

Als studenten/jongeren willen we aantonen dat de levensbeschouwelijke vakken en religies nog relevant zijn in onze samenleving, schrijven Quintelier en Monjaerts. Godsdienst is een vak waar een jongere zich spiritueel en maatschappelijk kan ontwikkelen in een curriculum waar vooral het intellectuele en materiële de overhand heeft, Godsdienst is iets heel anders dan een praatuurtje.

Hun argumenten: het vak godsdienst

  • biedt een beter begrip van de maatschappelijke waarden
  • draagt bij tot kennis en begrijpen van de religies
  • stimuleert de dialoog tussen de religies en levensbeschouwingen
  • biedt betrokkenheid en zekerheid

De initiatiefnemers concluderen: Wij zijn van mening dat we nooit dezelfde kennis en begrip over onze maatschappij zouden hebben zonder de godsdienstlessen, zoals we die tot nu toe hebben gekregen. De onderhandelingen zijn bijna voorbij. Als student en leerkracht in het secundair onderwijs rekenen we erop dat de volgende Vlaamse regering niet zou overgaan tot een afschaffing of beperking hiervan. Ons signaal is dus het volgende: behoud de godsdienstlessen!

Heel wat verenigingen en personen hebben de open brief ondertussen mee ondertekend.

Lees de integrale tekst van de open brief van Herman Quintelier en David Monjaerts.