Ook Taizé ontsnapte niet aan misbruik

Volgens prior Alois van de Taizé-gemeenschap werden tussen 1950 en 1980 minstens 5 minderjarigen het slachtoffer van misbruik door broeders.
04/06/2019 - 19:00
De icoon van Taizé
De icoon van Taizé © Philippe Keulemans

Broeder Alois, de prior van de oecumenische gemeenschap van Taizé, heeft dinsdagavond bevestigd dat zich ook in de eigen gemeenschap gevallen van seksueel misbruik hebben voorgedaan. Hij benadrukt dat de gemeenschap altijd alles in het werk heeft gesteld om de integriteit van de jongeren die de oecumenische gemeenschap in Bourgondië week na week bezoeken te beschermen en het vertrouwen dat de jongeren, hun ouders en hun begeleiders in hen stellen niet te beschamen. Sinds 2010 zijn er ook richtlijnen voor de bescherming van kracht en is er een adres waar misbruik door zowel broeders als anderen kan gemeld worden.

Maar als ik vandaag het woord neem, dan is dat omdat ik met grote droefheid moet melden dat er ook gevallen zijn geweest waarbij broeders, ook al zijn die al oud, betrokken waren. Het gaat om vijf gevallen van seksueel misbruik in de jaren 1950 tot 1980 door drie verschillende broeders, waarvan er twee al meer dan 40 jaar geleden zijn overleden. Toen ik van de beschuldigingen  op de hoogte werd gebracht, heb ik allereerst, samen met andere broeders, met groot respect naar de slachtoffers geluisterd. Wij hebben hun lijden beluisterd en getracht om hen zo goed mogelijk te begeleiden. In overleg met de slachtoffers werd daarna de officier van justitie over de 5 misbruikgevallen ingelicht.

Wij erkennen dat ook dit geweld van medebroeders behoort tot de geschiedenis van onze gemeenschap. Onze eerste gedachten gaan uit naar de slachtoffers, het beluisteren van wat zij hebben meegemaakt en hoe zij hebben geleden, zegt broeder Alois. Het is mogelijk dat dit ook andere slachtoffers aanspoort zich kenbaar te maken. Wij zijn bereid ook hen te beluisteren en te begeleiden. Wij zijn ervan overtuigd dat wij alleen op die manier personen van buiten onze gemeenschap, die in ons vertrouwen stellen en naar onze gemeenschap komen, op een efficiënte manier kunnen beschermen.