Taizé organiseert Pelgrimage van Vertrouwen in Duitse Rostock

Nog tot zondag 1 januari '23 verwacht het Duitse Rostock duizenden jongeren uit heel Europa voor de Bedevaart van Vertrouwen van de Taizé-gemeenschap.
28/12/2022 - 15:38

Van 28 december 2022 tot en met 1 januari 2023 trekken minstens een 5.000-tal jongeren uit heel Europa naar de 45ste Europese Taizé-jongerenbijeenkomst in het Duitse Rostock. De ontmoeting is voorbereid door de gemeenschap van Taizé in samenwerking met de plaatselijke Kerken. Volgens Taizé vindt de ontmoeting plaats in een van de meest geseculariseerde regio’s van Europa. Meteen bij hun aankomst ontvangen de deelnemers een boodschap van broeder Alois, de prior van Taizé, met als titel: Innerlijk leven en solidariteit. Die boodschap vormt de komende dagen de rode draad voor de ontmoetingen in kleine groepen 's ochtends en komend jaar ook voor de bijeenkomsten in Taizé zelf.

De jongeren worden de komende dagen opgevangen in gastgezinnen en plaatselijke christelijke geloofsgemeenschappen. Dagelijks vinden in de HanseMesse ook workshops over verschillende spirituele, sociale, artistieke, politieke en economische thema's plaats. Een van de eregasten is de voormalige Duitse bondspresident (2012-2017) en protestantse dominee Joachim Gauck. Hij zal de jongeren op 30 december om 13 uur toespreken tijdens het gemeenschappelijke gebed.

Taizegebed in Rostock
Taizegebed in Rostock © Persdienst Taizé

Oekraïne

Voorafgaand aan de Taizé-ontmoeting in Rostock bracht broeder Alois de voorbije week een vijf dagen durend bezoek aan Oekraïne. Hij had er ontmoetingen met jongeren en kerkleiders in Kiev en Lviv. En hij vierde samen met hen ook Kerstmis. De laatste jaren kwamen er zoveel jonge mensen uit Oekraïne naar Taizé en de Europese ontmoetingen. Ook dit jaar zijn er bijna 300 van hen aanwezig in Rostock. Maar veel jongeren die erbij hadden willen zijn, kunnen niet aanwezig zijn vanwege de oorlog. Ik wilde hen ontmoeten en bij hen getuigen van onze solidariteit in deze periode van vreselijke beproevingen.

Lees meer over het programma van de Taizé-jongerenbijeenkomst in Rostock