Thuisblijven van bisschoppensynode geeft slecht signaal

Twee Duitse bisschoppen willen dat op de bisschoppensynode over jongeren, geloof en roeping ook gesproken wordt over seksueel misbruik in de Kerk.
29/09/2018 - 13:18

Bisschop Stefan Oster, binnen de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) referent voor de jongeren, betreurt dat enkele bisschoppen - onder meer hulpbisschop Rob Mutsaerts van Den Bosch - omwille van de aanhoudende crisis rond het seksueel misbruik binnen de katholieke Kerk hebben afgezegd voor de bisschoppensynode die woensdag van start gaat. Mgr. Oster brengt begrip ervoor op dat zij een symbolisch gebaar van solidariteit met de slachtoffers van seksueel misbruik willen stellen. Maar ik ben van oordeel dat er geen betere gelegenheid bestaat om het thema van het seksueel misbruik op het hoogste niveau te bespreken. Net nu gaan wij drie weken lang met elkaar overleggen over jonge mensen en de Kerk.

Bisschop Felix Genn van Münster, die ook naar Rome is uitgenodigd, is het met zijn confrater eens. Ook hij ziet de bisschoppensynode als een kans om dit heikele thema op het niveau van de wereldkerk te bestuderen en te bespreken. Wij moeten hierbij ook oog hebben voor geestelijke misbruik, waarbij getracht wordt om anderen een beslissing op te leggen en de vrijheid, die ook hier moet gerespecteerd worden, met voeten tracht te treden.

Bron: DBK/Kathpress.at