Topman World Vision verdacht van steun aan Hamas

Volgens Israël heeft de man 38 miljoen doorgesluisd naar Hamas, dat er wapens mee kocht en een legerkamp mee bouwde.
06/08/2016 - 11:30
Mohammad El Halabi. © World Vision

De Israëlische overheid heeft Mohammad El Halabi, de verantwoordelijke van World Vision in Gaza, aangehouden. De arrestatie vond plaats bij het Erez checkpoint, bij zijn terugkeer uit Gaza.

Israël beschuldigt El Halabi ervan dat hij sinds 2010 jaarlijks zo’n zesenhalf miljoen euro van de christelijke humanitaire hulporganisatie heeft doorgesluisd naar Hamas, een extremistische Palestijnse organisatie. Zo kwam er volgens de Israëlische inlichtingendiensten ruim 38 miljoen euro terecht bij Hamas voor de aankoop van wapens, het graven van tunnels, lonen voor Hamasleden en de opbouw en inrichting van een legerkamp. Volgens Israël heeft El Halabi erkend dat hij van jongsaf lid is van Hamas en opdracht kreeg om te infiltreren in de organisatie. Hij zou ook gps-coördinaten van potentiële doelen in Israël hebben doorgespeeld.

Volgens Israël bewijst dit incident op welke cynische manier Hamas de internationale humanitaire hulp en solidariteit misbruikt.

Schending van de mensenrechten

World Vision reageert verontwaardigd op de beschuldigingen. De organisatie is inmiddels een onderzoek gestart, maar gelooft niet dat de beschuldigingen waar zijn: De hulpverlening in Gaza is onderworpen aan regelmatige interne en onafhankelijke audits. De audit van 2015 voor het financieel beheer, de boekhouding en de aanbestedingsprocedures en de financiële verslaglegging waren zeer gedetailleerd en streng.

De organisatie maakt zich ernstig zorgen over zijn veiligheid. World Vision benadrukt dat aan Mohammad El Halabi al vijftig dagen een advocaatwordt ontzegd. In die omstandigheden is het moeilijk zich te verdedigen. Hij blijft aangehouden.

Bron: World Vision/The Guardian/Irin News