Vaticaan veroordeelt voedselverspilling

Aartsbisschop Paglia vraagt een bewustwording en krachtenbundeling om het trieste fenomeen van voedselverspilling te bestrijden.
29/08/2023 - 10:00
Mgr. Paglia
Mgr. Paglia © Siciliani-Gennari/SIR

De voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven, aartsbisschop Vincenzo Paglia, heeft tijdens een conferentie van de Wereldvoedselorganisatie in Santiago de Chili de voedselverspilling veroordeeld waardoor het lot van miljoenen mensen wordt bepaald. ‘Onze omgang met voedsel kan niet alleen functioneren volgens een puur op de markt gebaseerde en op winst gerichte logica.’ Paglia verwees tijdens de bijeenkomst waarin de voedsel- en voedingsonzekerheid centraal stond naar de verantwoordelijkheid van economische actoren, maar ook naar die van ieder van ons, omdat het fenomeen ons ook uitdaagt tot een verandering in eetgewoonten. Hij verwees ook naar de uitspraak van de paus tijdens een ontmoeting met verantwoordelijken van voedselbanken, toen hij verklaarde dat de verspilling van voedsel ook een verspilling van mensen impliceert. ‘Dit weggooien van mensen is ondraaglijk, verachtelijk en een bron van onmetelijke schaamte’, vulde de Italiaanse aartsbisschop aan. 

Hij erkende dat de economische structuur waarop de productie, distributie en verwerking van voedsel is gebaseerd, ook volgens economische logica moet functioneren. Maar het mag zich daartoe niet beperken omdat de voedselvoorziening rechtstreeks van invloed is op mensenlevens. ‘Economie is ook een middel van dienstverlening en moet bijdragen tot het leven van mensen en de opbouw van een rechtvaardige samenleving.’ Sociale verantwoordelijkheid en solidariteit zijn essentieel. 

Hij vertelde nog dat de strijd tegen voedselverspilling ook een spirituele en educatieve dimensie heeft: ‘Als iemand zich bewust is van de waardigheid en goedheid van zichzelf, van zijn dierbaren en van de goederen die hem ter beschikking staan, dan zal hij ook minder verspillen en dan wordt eten een diepmenselijke daad.”

Bron: Vaticannews.va