Vaticaan vraagt financiële steun voor Heilig Land

Het Dicasterie voor de Oosterse Kerken vraagt dit jaar meer dan ooit gulle steun voor de jaarlijkse collecte ‘Pro Terra Sancta’.
27/03/2023 - 14:17
Claudio Gugerotti bij paus Franciscus
Claudio Gugerotti bij paus Franciscus © Vatican Media

Aartsbisschop Claudio Gugerotti, de  prefect van de Dicasterie voor de Oosterse Kerken, roept de christenen wereldwijd op om dit jaar meer dan ooit erg gul te zijn voor de jaarlijkse collecte voor christenen in het Heilige Land. Laat ons solidair zijn met de christenen van het Heilige Land en deze collecte gul steunen. Een deel van de opbrengst van dit jaar is bestemd voor de heropbouw na de verschrikkelijke aardbeving, vooral in Syrië. 

Die ramp zorgde voor immense verwoesting en een nog altijd oplopend dodental. Veel huizen van de franciscanen en andere ordes en congregaties, zowel in Syrië als in Turkije, zijn toevluchtsoorden en beschermingsoorden voor de ontheemden geworden, schrijft de aartsbisschop in een brief aan de bisschoppenconferenties wereldwijd, waarin hij hun steun vraagt voor de collecte. Naast de hulp aan de slachtoffers van de natuurramp zorgen religieuzen ook voor de schoolopleiding van kinderen en ondersteunen ze moeders, bejaarden en zieken. 

De jaarlijkse collecte Pro Terra Sancta (voor het Heilig Land) werd door paus Paulus VI (1963-1978) in het leven geroepen. De opbrengst is bestemd voor het Heilig Land, de Heilig Grafkerk en andere christelijke heiligdommen, en gastenhuizen voor pelgrims in Jeruzalem. Aanvankelijk werd de collecte jaarlijks op Goede Vrijdag gehouden, maar in vele landen is dat in de praktijk verschoven naar het weekend van Palmzondag. 

Bron: I.Media/Kathpress.at